2024. április 26., péntek

Tündérmese az egész családnak

Tartalmas nyáron vannak túl a Talentum Egyesület tagjai

A szabadkai székhelyű Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület jóvoltából szombaton 19.30-as kezdettel a Kosztolányi Dezső Színházban egy zenés-táncos színházi produkciót tekinthetnek meg az érdeklődők. A Bagossy László A sötétben látó tündér című meséjéből készült előadás rendezője Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színművész, a tündér és a mesélő szerepében Budanov Mártát láthatja a közönség, míg a táncosok Kovács Viola és Szakács Tamás. A produkcióban Brezovszki Gergő hegedűn és Varga Róbert brácsán húzza a talpalávalót. Az előadással és Talentumhoz köthető egyéb érdekességekkel kapcsolatban ma sajtótájékoztatót tartottak, amelyen elsőként Brezovszki Tamara, az egyesület elnöke szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a Talentum a magyar folklór népszerűsítése mellett törekszik arra, hogy a gyermekekkel megismertesse az előadóművészet különböző ágait, így a színjátszást is, aminek ékes bizonyítéka a szombaton bemutatásra kerülő előadás.

Kálló Béla szavai szerint májusban egy igen aktív és termékeny időszak kezdődött meg a számukra, és a gyermekelőadásként induló produkció a próbafolyamat során családi előadássá nőtte ki magát, amiben a felnőttek is megtalálhatják magukat.

– Olyan színházat csinálunk, ami a táncot és a színházat egyesíti. Ez számomra nagy kihívást jelentett, először fordul elő egy általam rendezett darabban, hogy a tánc ilyen hangsúlyos szerepet kap, ráadásul úgy, hogy megőriztük az eredeti formavilágát, és így szolgálja a szöveget, illetve gondolja tovább a mese szálát, és emeli költészetté – fogalmazott Kálló Béla.

Budanov Márta az előadás erkölcsi tanulságait emelte ki. Mint mondta, a mese az emberi lélek mély kérdéseire próbál választ adni, a tündérmese elemeinek segítségével utat mutat önmagunk megtaláláshoz.

Szakács Tamás és Kovács Viola szavai szerint a próbák mellett is sok gyakorlásra volt szükségük. A próbafolyamat során folyamatosan az új jelenetekre helyezték a hangsúlyt, és az elején nem voltak ismétlések, azokra csak a munkafolyamat végén került sor. Mint már arra utaltunk, a produkcióban autentikus néptánc szerepel, és a táncosok elmondása szerint az az egész Kárpát-medencét felöleli, többek között dél-alföldi, szatmári és moldvai elemek is találhatóak benne.

Az előadásban a tánc mellett a zene is autentikus, és utóbbinak nagy szerepe van a produkció hangulatának megteremtésében. A sötétben látó tündér című előadás jelmeztervezője Janovics Erika volt, míg a díszlet Lévay Szófia nemezelő keze munkáját dicséri.

A Talentum Egyesülethez kapcsolódik a hír, miszerint az egyesület népzeneszakosztályának zenekara, a fiatal tehetségekből álló Duhaj zenekar augusztusban Kazahsztánban vendégszerepelt. A Brezovszki Gergő, Varga Róbert, Brezovszki Balázs, illetve Kovács Ádám alkotta négyes a bácsfeketehegyi népdalénekessel, Török Noémival kiegészülve a második alkalommal megrendezett Jezkiik fesztiválon vett részt, és tért haza onnan új élményekkel.