2024. április 26., péntek

Meghalt a zomboriakat egységesítő kisfiú

A tízéves zombori Rade Peurača hasi fájdalmakkal került kórházba, kiderült, hogy rákbeteg, megmentése érdekében összefogott az egész város, sőt gyógyulása érdekében Apatinban is tartottak humanitárius rendezvényeket. Minden igyekezet és szolidaritás ellenére a gyermek augusztus utolsó napján elhunyt egy isztambuli kórházban.

Az orvosok a tünetek alapján vakbélgyulladásra gyanakodtak, a műtét előkészítése során derült ki, hogy hasnyálmirigyrákban szenved. Az Újvidéken fölállított diagnózis alapján egész sor kemoterápiás kezelést kapott a kisfiú, amit hősiesen tűrt és viselt. A terápiát követő vizsgálat nem utalt a daganat jelenlétére, a hasnyálmirigynek egy részét azonban sebészeti úton el kellett volna távolítani. Amikor ismét műtőasztalra került a gyermek, kiderült, hogy a daganat a hashártyáját is megtámadta. Ilyen esettel Szerbiában még nem találkoztak, így csupán a külföldi gyógykezelés jöhetett számításba.

Ekkor indult be a gépezet: aki csak tehette, az ifjú cselgáncsozó gyógyulásának javára gyűjtött, adakozott. Amikor összejött a szükséges pénzösszeg, a szülők a kórkép fölállításáért és a kórházi elhelyezésért 30 000 eurót fizettek be egy isztambuli kórháznak, valamint 13 000 eurót a repülőjegyekért és betegszállításért, hogy Törökországban folytathassák gyermekük kezelését.

Ott gyorsan kiderült, hogy a gyereket Újvidéken félrekezelték, és elveszítettek négy drága hónapot Rade gyógyulási esélyéből. Az új diagnózis hashártyatumort mutatott ki, és a kisfiút további kemoterápiás kezelésnek kellett alávetni a sebészeti beavatkozás előtt. A gyógykezelés költségeinek támogatására tovább folytatódott a gyűjtés. A kórral szemben hősiesen küzdő Rade Peurača augusztus 19-én került Isztambulba, ahol augusztus 31-én végleg föladta a harcot az alattomos betegséggel szemben.