2024. április 26., péntek

Megérkezett a lehűlés

A hőmérséklet-csökkenés miatt a szakemberek óvatosságra intenek

Az időjárási előrejelzések alapján felkészülhettünk rá, ennek ellenére igazi meglepetésként érte a szabadkaiakat a hőmérséklet drasztikus csökkenése. Hétfőn még igazi nyári időjárást tapasztalhattunk, ragyogó napsütéssel, több mint 30 °C-os hőmérséklettel, és az új tanév első napján is nyitott ablakokkal feküdhettünk le, bízva abban, hogy a kinti hőmérséklet lehűti a lakásokat. Azután az éjszaka megérkezett a hidegfront és egyszerre véget vetett a nyárnak.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

A palicsi meteorológiai állomás adatai szerint kedden a reggeli órákban már csak 16 °C-ot mértek, és a legmagasabb nappali hőmérséklet sem érte el a 20 °C-ot, a 14 órai mérés alkalmával mindössze 19 °C-ot mértek. A reggeli, illetve a délelőtti órákban több alkalommal is esőt tapasztalhattunk, ám olyan kis mennyiségű csapadék hullott, hogy nem volt mérhető. A felhős időjárás egész nap megmaradt. A nap folyamán enyhe nyugat/északnyugati szél fújt, átlagosan másodpercenkénti háromméteres sebességgel.

A jelentős hőmérséklet-csökkenés miatt a szakemberek óvatosságra intenek, hiszen a több mint tíz fokos csökkenés könnyen megfázáshoz vezethet, éppen ezért réteges öltözködést javasolnak. A krónikus betegek számára a hőmérséklet ingadozása megterhelést jelenthet, ugyanakkor a hosszan tartó kánikulát követően a valamivel enyhébb időjárás kedvezően hat az emberi szervezetre, ajánlatos minél több időt eltölteni a szabadban, hogy a testünk oxigénnel töltődjön fel.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint az elkövetkező napokban folytatódik a hűvös és részben felhős időjárás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 °C körül alakul. Nagyobb mennyiségű csapadékra a hétvégén számíthatunk.