2024. április 26., péntek

A tudományról és az oktatásról Svájcban

Szerbia újabb Tudományos-műszaki Parkok kiépítését tervezi

Svájcnak köszönhetően Szerbia létrehozhatta az első, ám még mindig egyetlen Tudományos-műszaki Parkját Belgrádban, ahol 700 mérnököt alkalmaz mintegy 70 vállalat, emelte ki Ana Brnabić kormányfő a svájci Bernben, Ueli Maurerrel, Svájc elnökével folytatott tárgyalást követően. Brnabić szerint a tárgyalás tartalmas volt, hiszen a két ország együttműködéséről folytattak megbeszélést.

Ana Brnabić és Ueli Maurer(fotó:Beta/AP)

Ana Brnabić és Ueli Maurer(fotó:Beta/AP)

Svájc és Szerbia az elmúlt három évben elsősorban az oktatás, a tudomány és digitalizáció terén működik együtt intenzívebben. Svájc több éve segít Szerbiának abban, hogy sikeresen vezesse be a duális oktatást. Mint arra a kormányfő rámutatott, a duális oktatás eddig sikeresen működik és egyre nagyobb érdeklődésre tesz szert a tanulók és a szülők körében is. A kormány által kiadott közleményben rámutattak arra, hogy Brnabić miután kiemelte a duális oktatás jelentőségét, bejelentette, hamarosan az egyetemi karokon is bevezetik azt.

– Svájc elnökével és munkatársaival megosztottam azt az információt, miszerint Szerbia 100 millió eurót ruház be a kutatáshoz és fejlődéshez szükséges infrastruktúrába, vagyis, az újvidéki Tudományos-műszaki Park építőmunkálatainak befejezésére és egy hasonló park megépítésére Nišben. Ugyanakkor jelentős fejlesztések folynak a čačaki Tudományos-műszaki Parkban is – részletezte Brnabić.

Mint ahogy a közleményben kiemelik, a kormányfő ígéretet kapott arra, hogy Svájc kitart a tudományos parkok támogatása mellett.

Ana Brnabić hangsúlyozta, hogy az oktatás, a digitalizáció és a negyedik ipari forradalom azok a területek, ahol Szerbia mindenképpen együtt szeretne dolgozni Svájccal, hiszen az ő tudásukkal és tapasztalatukkal, valamint Szerbia reformjaival és jó szakembereivel, Szerbia nemcsak a régióban, hanem tágabb értelemben is konkurens országgá vált a már említett területeken.

Maurer elnökkel megállapodtak abban, hogy évente kétszer tárgyalóasztalhoz ülnek, amikor az aktuális politikai kérdések mellett a párbeszédbe vállalkozókat is bekapcsolnak majd, hogy konkrét projektumok is megvalósulhassanak a tudomány terén.

A kormányfő elmondta ugyanakkor, hogy a tudomány és az oktatás mellett, Svájc Szerbia egyik legnagyobb támogatója, hiszen több mint 10 éve foglalkozik a szegénység csökkentését célzó stratégia fejlesztésével és implementációjával.