2024. március 19., kedd

Ne gyújtogasd a tarlót!

Környezetvédelmi kampányba kezdett a környezetvédelmi szaktárca

A Környezetvédelmi Minisztérium a Ne gyújtogasd a tarlót! elnevezésű kampányának kezdetén sajtótájékoztatót tartottak az Óbéga-Császár-tó Speciális Rezervátum közvetlen közelében levő szállodában.

Az Óbéga-Császár-tó Speciális Rezervátum közelében tartották meg a sajtótájékoztatót(Kónya-Kovács Otília felvétele)

Az Óbéga-Császár-tó Speciális Rezervátum közelében tartották meg a sajtótájékoztatót(Kónya-Kovács Otília felvétele)

A sajtótájékoztató helyszínéül nem véletlenül választották az Óbéga-Császár-tó Speciális Rezervátumot, hiszen a tavaly, október közepén kitört tűzeset nagy károkat okozott a védettség alatt álló rezervátumban. A tűz pusztításának a nyomai ugyan ma már nem látszanak, de évek hosszú sorára van szükség ahhoz, hogy felépüljön a természet ezen része. Az ilyen esetek elkerülése a célja a kampánynak – fejtette ki Goran Trivan környezetvédelmi miniszter.

– Fontos, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét arra, hogy ideje megfékezni azt a több évtizedes vagy évszázados szokást, a tarlóégetést, ami megelőzte az őszi mezőgazdasági munkálatok kezdetét. A tarlóégetés teljesen megsemmisíti a termőföldet, és a gyújtogatóknak tudatában kell lenniük abban, hogy ilyen módon a terméshozamaik is csökkennek. Másrészt fontos elmondanunk, hogy a tarló égetésével nemcsak a növényzetnek, állatoknak ártanak, hanem néha a saját életüket is kockáztatják. Ezért a kampány jelmondata mellé még odaillik a népi hiedelemből vett üzenet: Ne játsszanak a tűzzel! –  mondta a miniszter.

A sajtótájékoztatón jelen volt Dejan Zejak, az écskai Halgazdaság igazgatója, aki kifejtette, mennyire fontos, hogy többé ne forduljanak elő a tavalyihoz hasonló esetek. A kampányban részt vesz a Szerbiai Vadászszövetség is, Bratislav Ćirković elnök éppen arról értekezett, hogy mekkora kár keletkezik a vadállományban a gyújtogatásból kifolyólag.

Milivoj Putić: Tavaly mintegy 800 hektár nádas égett le itt(Kónya-Kovács Otília felvétele)

Milivoj Putić: Tavaly mintegy 800 hektár nádas égett le itt(Kónya-Kovács Otília felvétele)

A sajtótájékoztató után Milivoj Putić, az Óbéga-Császár-tó Speciális Rezervátum szakmunkatársa ismertette az aktuális helyzetet, bemutatva a tavalyi tűz pusztítását.

–  Tavaly mintegy 800 hektár nádas égett le, sőt attól tartottunk, hogy Erzsébetlak is a tűz martalékává válik. Köszönve a munkásaink lélekjelenlétének, a tűzoltóságnak, a tűz nem érte el a házakat. A rezervátum közepén levő kilátó teljesen megsemmisült, mert oda nem tudtak bejutni a rohamkocsikkal a tűzoltók. A tűzkárok ma már nem láthatóak, hiszen a nádas megújult. Szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy a tűz már a tavalyi idény végén volt, így egyetlen megégett állattetemet sem találtunk. A költöző madarak, amelyeknek az életterük volt a nádas, már Kongó felé tartottak – mondta a rezervátum szakmunkatársa.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy az illetékes szervek is résen lesznek, az esetleges gyújtogatók pedig szigorú büntetésekkel számolhatnak. Viszont mindenképpen bíznak abban, hogy a kampány sikerrel jár, és nem jegyeznek újabb, szándékos tarlóégetéseket.