2024. április 26., péntek

Egyetemisták kenutúrán

Egy IPA-projekt keretében szegedi és újvidéki hallgatók eveznek a Tiszán

Ötven magyarországi és szerbiai egyetemista pihent meg hétfőn éjjel Óbecsén tanáraival. Ők annak a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program WATERTOUR nevű projektjének a résztvevői, amelynek keretében a csapat egy kenutúra során térképezi fel a folyó idegenforgalmi, kulturális és természeti kincseit. A kenutúrán az Újvidéki Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és tanárai vesznek részt, akik Tiszakécskéről indultak a több mint 300 kilométeres útra a Tisza torkolatáig, azaz Szalánkeménig (Slankamenig).

A túrán 50 egyetemista és tanár vesz részt(Fehér Rózsa felvétele)

A túrán 50 egyetemista és tanár vesz részt(Fehér Rózsa felvétele)

A túra résztvevőit ma dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár és Dragan Tošić, Óbecse polgármestere is meglátogatta. Dr. Zoran Milošević elmondta: a kenutúrával a fiatalok a turizmust, a környezettudatosságot és a különbözőségek kultúráját népszerűsítik, de ez az együttműködés gazdasági előnyökkel is jár, ugyanis a résztvevők útjuk során feltérképezik a Tisza vidékének kulturális, természeti és idegenforgalmi vonzerejét. A projekt keretében vízi idegenforgalmi stratégia és egy mobilalkalmazás is készül majd a Tisza-parti települések idegenforgalmi és sportkínálatáról. A túrán szerzett barátságok és ismeretek mellett a projektnek köszönhetően az egyetemek felszerelésekkel – kenukkal és oktatási eszközökkel – is gazdagodtak.

A vízi turizmus fejlesztése a Magyarországot és Szerbiát összekötő vízi útvonalakon című projekt fő kedvezményezettje a Szegedi Tudományegyetem, a szerbiai kedvezményezettek pedig az Újvidék Egyetem Természettudományi-matematikai Kara, Sport- és Testnevelési Kara és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara.