2024. április 26., péntek

Szabadka történelmi napja

A városnapi díszülésen átadták a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat

Szabadka városnapi díszülésére került sor szombaton a Városházán. Az ülést megelőzően, a Városháza díszbejárata előtt fellépett a Szabadkai Fúvószenekar, majd pedig Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke felvonták a város lobogóját.

A díszülés a szerb himnusszal kezdődött, amelyet a Sveti Roman Metod templomi kórus adott elő Dragana Nikolić vezényletével. Ezt követően Bunford Tivadar megnyitotta az ülést és köszöntötte az eminens vendégeket. Ezután Bogdan Laban osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel:

Bunford Tivadar és Bogdan Laban felvonták Szabadka zászlaját (Gergely Árpád felvétele)

Bunford Tivadar és Bogdan Laban felvonták Szabadka zászlaját (Gergely Árpád felvétele)

– Az elmúlt három évben nagy előrelépés történt a városfejlesztésben, úgy a gazdasági, az infrastrukturális, mint az oktatás és a sport területén is. Szabadkát 2016 közepe óta az építkezések jellemzik. A fő cél, hogy még az idén elkészüljön az Y-elágazás,jövőre felépüljön a szabadkai Népszínház épülete, de a céljaink között szerepel a városi stadion és a közkórház rekonstrukciója, a zöld szökőkút felújítása, a palicsi wellness központ munkálatainak folytatása, a szennyvízhálózat lehelyezése a Palics–Ludas biodiverzitására vonatkozó projektum keretében, továbbá új munkahelyek teremtése is – emelte ki a polgármester és egy videoösszegzést is láthattunk az eddig elért eredményekről. Ezt követően Bunford Tivadar köszöntötte az egybegyűlteket:

– 240 év telt el azóta, hogy Szabadka császári rendelettel elnyerte a szabad királyi város rangot, így ma a közösségünk egy történelmileg jelentős évfordulót is ünnepel. Szabadka város képviselő-testülete a bölcsője mindazoknak a helyi, társadalmi szabályoknak, amelyek szerint a városunk fejlődik, és melyek alapján fenntartható perspektívát épít magának. A képviselő-testület egy fontos szociális tervezőiroda, a feladata az, hogy mindig egy lépéssel előrébb legyen és irányt mutasson a közösségnek.

A képviselő-testület a tevékenységével támogatja a haladást szolgáló párbeszédeket, de ez csak a feladatok egy része, amit a város vezetősége ellát. A hatalomnak van egy másik szárnya is, a végrehajtó, amely az operatív feladatokat végzi el. Azt márpedig tudjuk, hogy repülni csak két szárnnyal lehet, s hogy a repüléshez nagy fokú koordinációra, összehangoltságra és egységre van szükség, de ugyanakkor bölcsességre is, hogy ne bízzuk el magunkat, s ne repüljünk túl magasan. Büszke vagyok az elért eredményekre, amelyeket sokkal nehezebb lett volna megvalósítani, ha a koalíciós partnerek között nem lett volna meg az önzetlen együttműködés, a kölcsönös megértés, továbbá a közintézményekkel, a közvállalatokkal, a tartományi és a köztársasági vezetésüggyel, valamint Szabadka közigazgatási titkárságaival folytatott pozitív kommunikáció. Szabadka napján adjuk át a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat is, amelyekkel olyan személyeket tüntetünk ki, akik kiemelkedő életpályájukkal öregbítették Szabadka hírnevét. Felelősségünk és tisztünk, támogatni és ösztönözni mindenféle hozzájárulást, amelyek közösségünk fejlődéséhez vezetnek – hallottuk Bunford Tivadartól.

Szabadka városi képviselőtestülete idei rendelete szerint a díszpolgári címet posztumusz Danilo Kiš írónak adományozza. Az elismerést Bogdan Laban polgármester, a Danilo Kiš Alapítvány képviselőjének adta át. A Pro Urbe díjakat az idén Danijela Andrašić okleveles gyógypedagógus, Gyivánovity Róbert a francia nyelv és irodalom tanára, a szabadkai Középiskolások Diákotthonának igazgatója, valamint dr. Nyers József, a műszaki tudományok doktora kapta meg.

A díjakat Bunford Tivadar adta át, a díjazottak nevében pedig dr. Nyers József szólt:

– A közösség szolgálatába tett tevékenység, a munka elismerése ez a díj. Hálásak lehetünk, amiért ezt elérhettük és azoknak, akiknek köszönhetően megkaphattuk ezt a díjat – mondta dr. Nyers József.

A díjátadó után Miloš Stojković, a Hilandar kolostor kolostori megbízottja fordult az egybegyűltekhez és egy ikont adott át Bogdan Laban polgármesternek, hangsúlyozva Szabadka kulturális, nemzeti és vallási sokszínűségét:

– A Hilandar Európa legnagyobb pravoszláv táborának a szervezője. Szabadka város volt az idén az egyik legnagyobb támogatónk. Azt szeretnénk, ha jövőre Palicson szervezhetnék meg a tábort – hallottuk Miloš Stojkovićtól.

A díszülés művelődési műsorán Máté Krisztina zongorakíséretével, Jadranka Jovanović operadíva, a belgrádi Nemzeti Színház operatagozatának kiváló előadóművésze lépett fel, a Danilo Kiš Ifjúsági és Kulturális Alapítvány könyvklubjának tagjai pedig performance-ot mutattak be. A műsorvezetők Fülöp Tímea és Dimitrije Dinić, a szabadkai Népszínház színművészei voltak.

A díszülés után Bogdan Laban és Bunford Tivadar felszelték a város tortáját. Szabadka napja alkalmából csütörtök óta tartalmas és sokszínű program zajlott. Péntek este fellépett a Szabadkai Tamburazenekar, majd pedig Nataša Bekvalac, szombaton a kisszínpadon művelődési házak, iskolák és tánccsoportok növendékei mutatták be produkcióikat, este pedig Jadranka Jovanović és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar adott koncertet. Vasárnap délelőtt megtartották a félmaratont, a műsorok pedig azután is folytatódtak.