2024. április 26., péntek

Szijjártó: a magyar gazdaság jövőbeni sikerét a hozzáadott érték határozza meg

A magyar gazdaság jövőbeni sikerét az határozza meg, hogy a világgazdaság tempóját diktáló vállalatok az újításaikat hol fejlesztik ki, vezetik be és kezdik alkalmazni - vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter az ALDI International IT Services Kft. (ALDI IT) beruházás-bejelentő sajtótájékoztatóján hétfőn Pécsen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaságot dimenzióváltás jellemzi, a termelésre fókuszálás helyett a magasabb hozzáadott értékű munkahelyekre, a szolgáltatásokra, a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt. A miniszter úgy fogalmazott, fontos, hogy a magyar gazdaságot a "Made in Hungary" korszakából az "Invented in Hungary" korszakába vezessük át.

Hozzátette: a magyar kormány meghozta az ahhoz szükséges döntéseket, hogy immár ne a munkahelyek száma, hanem a munkahelyek által képviselt technológiai színvonal jelentse a fő irányt. Jelentős mértékben egyszerűsítették a beruházásösztönző és -támogatási rendszert, amelynek nyomán a szolgáltató szektor beruházásait egyszerűbben, könnyebben és nagyobb mértékben tudják így finanszírozni - mondta.

Mint fogalmazott, a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából meghatározó az is, hogy olyan lehetőségeket tudjanak kínálni a magyar fiataloknak, amelyek hozzáadott értékben, technológiai színvonalban, megbecsültségben és fizetésben is a helyben való érvényesülésre sarkallják őket, s "itt maradjanak, a nagy vidéki városainkban". Kiemelte, hogy hazánkban összesen több mint 110 szolgáltatóközpont működik már 50 ezer javarészt huszonéves, magasan kvalifikált alkalmazottal.

Bejelentette: az Aldi cégcsoport szolgáltató központjainak működtetését végző ALDI International IT Services Kft. (Aldi IIT) 300 millió forint kormányzati támogatás felhasználásával 1,3 milliárd forintos beruházás nyomán Pécsen hozza létre Biatorbágy után a második magyarországi szolgáltatóközpontját, amellyel 70 új munkahelyet teremt.

A vállalat Magyarországról támogatja többek közt az ALDI Dél vállalatcsoport új informatikai rendszerének üzemeltetését, biztosítja immár több mint 3800 európai ALDI-üzlet, illetve 2019-től 55 logisztikai központ informatikai rendszerének zavartalan működését, sőt a vállalat egyes informatikai rendszereinek monitoring tevékenységét is a pécsi központ végzi.

Szijjártó Péter a német nagyvállalat fejlesztése kapcsán kitért rá: Németország Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere, hazánk legnagyobb beruházója, tavaly rekord, 54 milliárd eurós forgalom realizálódott a két ország között. Szavaiból kiderült, hogy a gyümölcsöző együttműködés tovább folytatódhat a jövőben, mert a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése alapján "a német vállalatok még soha nem voltak annyira elégedettek magyarországi működésükkel, mint ma; 84 százalékuk úgy nyilatkozott, ismét hazánkban hajtanák végre beruházásukat" - mondta.