2024. április 26., péntek
FÉRFI VB, KÍNA

Nézzük azt az érmet!

Ma délelőtt rajtol el Kínában, közép-európai idő szerint 9.30-kor a férfi kosárlabda-világbajnokság. A nyitómeccset épp Szerbia játssza, amely a legutóbbi tornán a „legközelebb” járt ahhoz, hogy letaszítsa trónjáról az Egyesült Államokat – a Sasok 2014-ben 129:92 arányban maradtak alul a fináléban, vagyis most az ezüstöt védik.

Aleksandar Đorđević tanítványai a D csoportban kaptak helyet, ahol Angola, a Fülöp-szigetek és Olaszország lesz a fiúk ellenfele. A tökéletes felkészülést produkáló szerbek kilenc alapozó meccsből ugyanennyit nyertek, kétszer a mostani csoportellenfél Olaszországot is megverték. Angolával eddig háromszor – legutóbb a riói olimpián – játszottak, mindhárom alkalommal fölényes sikert arattak. A csoportban a Fülöp-szigetek lehet a sötét ló, de a várakozások szerint ők is kisebb játékerőt képviselnek.

Ha minden jól megy, nem a csoportban lesznek Szerbia legparázsabb ütközetei. A nagy ellenfél USA-ra Đorđević szerint nem kell sokat gondolni, a szövetségi kapitány szerint bőven elég a többi éremesélyesre figyelni, a spanyolokra, görögökre, oroszokra, franciákra, argentinokra, kanadaiakra… A szerbek célja a nagy konkurencia mellett is az érem, és a sikeres felkészülés után úgy tűnik, ez valósághű várakozás, még az első számú irányító Teodosić kiesésével is. Négy NBA-klasszis (Jokić, Bogdanović, Bjelica, Marjanović) mellett a többiek is szépen muzsikáltak a csapatban az elmúlt hetekben. A címvédő USA ráadásul a tengerentúli sajtó egyöntetű véleménye szerint az utóbbi idők leggyengébb keretével ment Kínába, „csak” két All Star-kaliber, Middleton és Walker lesz ott a csapatban – amely még mindig a legnagyobb aranyesélyes. A fogadóirodák 1,5-szeres pénzt kínálnak a címvédésre, s a legnagyobb kihívónak magasan a szerbeket tartják (4,50). A sorban Görögország (13), Spanyolország (16) és Franciaország (26) következik.

A torna menete szerint a nyolc csoport első két helyezettje jut a középdöntőbe, ahol újabb négy kvartettet formálnak. Ezeknek a csoportoknak az első két helyezettjei jutnak be az egyenes kieséses szakaszba, a negyeddöntőbe.

A vb csoportbeosztása

A csoport (Peking): Kína, Elefántcsontpart, Lengyelország, Venezuela

B csoport (Vuhan): Oroszország, Argentína, Dél-Korea, Nigéria

C csoport (Gvangzsu): Spanyolország, Irán, Puerto Rico, Tunézia

D csoport (Fosan): Angola, Fülöp-szigetek, Olaszország, Szerbia

E csoport (Sanghaj): Törökország, Csehország, Egyesült Államok, Japán

F csoport (Nancsing): Görögország, Új-Zéland, Brazília, Montenegró

G csoport (Sencsen): Dominikai Köztársaság, Franciaország, Németország, Jordánia

H csoport (Dongguan): Kanada, Szenegál, Litvánia, Ausztrália

Szerbia vb-kerete: Marko Simonović (Cedevita), Bogdan Bogdanović (Sacramento), Nemanja Bjelica (Sacramento), Vladimir Lučić (Bayern), Miroslav Raduljica (Dzsangszu), Stefan Birčević (Partizan), Nikola Jokić (Denver), Nikola Milutinov (Olimpiakosz), Vasilije Micić (Efes), Marko Gudurić (Memphis), Stefan Jović (Bayern), Boban Marjanović (Dallas).

Szerbia programja a csoportkörben: Angola–Szerbia (augusztus 31., ma 9.30), Szerbia–Fülöp-szigetek (szeptember 2., hétfő 13.30), Olaszország–Szerbia (szeptember 4., szerda 13.30).