2024. április 26., péntek

Gyerekricsaj a zentai lovastanyán

Naponta közel nyolcvan gyermek vesz részt a Gyermekbarátok táborában

Hatodszor szervezte meg a Gyermekbarátok Egyesülete az Itthon nyaralunk elnevezésű tábort a zentai lovastanyán.

A krumplipuska érdekfeszítő játéknak bizonyult, hosszú sorban álltak mögötte a gyerekek

A krumplipuska érdekfeszítő játéknak bizonyult, hosszú sorban álltak mögötte a gyerekek

Borbély Ildikó, a tábor egyik szervezője elmondta, hogy minden évben egyre növekvő érdeklődést tapasztalnak. Idén naponta hetven-nyolcvan gyerek vesz részt a programokon, akikkel mintegy húsz önkéntes segítő foglalkozik. A lovastanyán érdekes játékokkal és szórakoztató programokkal várják a gyerekeket.

– A tábor megálmodója és fő szervezője Barna Teréz. Ő állította össze a játékokat és a programokat is. A gyerekek mindennap más tevékenységben vehetnek részt, vendégeket is hívunk. Hétfőn a zentai Freedom Motorosklub tagjaival, kedden a tűzoltókkal lehetett találkozni. A tűzoltókkal vizeskedhettek a gyerekek, a kicsik kipróbálhatták a kis pumpát is, amivel üres palackokat céloztak. Szerdán Lajos bácsi, a fő szervezőnk nagybátyja látogatott el hozzánk. Ő különféle izgalmas játékokat hozott a gyerekeknek. Ezek között ügyességi játékok is voltak, lehetett ugrálókötelezni, csúszdázni, zsákban futni, kötelet húzni, és az úgynevezett krumplipuskát is ki lehetett próbálni. Csütörtökön a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület jön, akik előadást is tartanak, és amelyik gyerek szeretné, az kipróbálhatja velük az íjászkodást. Pénteken a szabad játékon lesz a hangsúly, egy vidámparkszerű programot találtunk ki. Különböző állomásokat állítunk föl a tanyán, mindenhol más játékot próbálhatnak ki a gyerekek. Fagyival, tortával is kedveskedünk nekik.

A szervezőknek a korábbi években sokkal több támogatót sikerült szerezniük, mint az idén. Ahogy Ildikó elmondta, a felkért cégek válaszra sem méltatták őket, annak ellenére, hogy tavaly több vállalat is anyagilag támogatta a minden évben sikeres tábor megvalósulását. Ezért a korábbi években ingyenesen igénybe vehető programokért idén fizetni kell. A tábor idei főtámogatója a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, akiknek köszönhetően a szülőktől csak jelképes összeget kérnek a szervezők. A háromszáz dináros napi belépőért nemcsak szabad levegőn eltöltött idő és aktív, közösségi szórakozás várja a gyerekeket, de étkezést is biztosítanak számukra.

– Mindennap igyekszünk egy kis kekszet, gyümölcsöt adni nekik, hogy vitaminhoz jussanak, ezenkívül mindennap kapnak főtt ételt is. Üres hassal nem mennek haza.

A tábor azoknak a gyerekeknek szól, akik szeretnek kint játszani a szabadban, szeretnek ismerkedni, új barátságokat kötni. A cél az, hogy ezt az öt napot boldogan és vidáman töltsék el egy kellemes környezetben. Ha valaki az utolsó napokon szeretne bekapcsolódni a táborba, a szervezők őt is szeretettel várják.