2024. április 26., péntek

Ártatlanul célkeresztben

Óbecsén mutatták be Vida Ognjenović Maksimum című regényét

Szerdán este az óbecsei Városi Színházban bemutatták Vida Ognjenović író, rendező legújabb, Maksimum című regényét. Az Arhipelag kiadó gondozásában megjelent kötet főhőse egy képhamisítással megvádolt, közismert naiv festő, és a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben játszódó regény több megközelítésből is bemutatja az ártatlan főhős ellen folytatott nyilvános hajsza természetét.

Vida Ognjenović a könyvről szólva elmondta: Maksimilijan Vajner Maksimum az egyik pillanatban még igazi kiválóság – példás polgár, sikeres festőművész és köztiszteletben álló professzor – volt, akinek a hamis vádakat tartalmazó szalagcímek egyik pillanatról a másikra romba döntötték addigi életét – a szerző szerint a szolidaritást megfojtó, előre megfontolt morális megsemmisítésnek ez a fajtája az értelem vereségét és a társadalom csődjét jelenti. Gojko Božović irodalomkritikus, az Arhipelag könyvkiadó igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Maksimuméhoz hasonló művészsorsban számos hazai értelmiségi – többek között Ratko Petrović, Mirko Kovač és Danilo Kiš – is osztozott.

A sokrétű könyv az emberi sorsok bemutatásával a tekintélyuralmi rendszerek működésébe nyújt betekintést. A regény érdekessége, hogy minden egyes fejezetében más a történet elbeszélője, így az események eltérő nézőpontokból is megvilágítást kapnak, ezáltal különösen erősen megmutatkozik benne az egyetlen igazságban való konok hit természetrajza, valamint a párbeszéd és a kritikus szemlélet hiánya.

– Ez a könyv sajnos minden korban időszerű, mert azok a művészek, politikusok, bírók és mindazok, akik veszik a bátorságot, hogy a fősodrás ellenében rámutassanak a társadalomban, a művészetben tapasztalt hibákra, mindig célkeresztbe kerülnek – mondta el Vida Ognjenović.