2024. április 26., péntek

Az iskolás évek emlékeit idézték fel

Összgenerációs osztálytalálkozót tartottak az Ada melletti Valkaisoron

Az osztálytalálkozók kiváló alkalmak arra, hogy az egykori diáktársakkal együtt felidézzük az iskolás éveket, amikor is mindannyiunk számára a legtöbb gondot a felelések és a felmérők jelentették, viszont a mai napig örökké élnek emlékeink között a kisebb-nagyobb diákcsínyek, illetve az első szerelmek.

Osztálytalálkozón lenni egy kicsit olyan, mintha hazamennénk. Látjuk, milyenek lettek osztálytársaink, miután megvalósították vagy elvesztették álmaikat, vagy pedig a régi szép emlékeket felidézve találjuk meg közösen az új reményeket és álmokat.

Vasárnap délelőtt több mint száz Valkaisoron (Sterijino) élő vagy éppen innen elszármazott egykori diák „hazamenetelének” lehettek szemtanúi mindazok, akik ellátogattak a valakisori művelődési ház udvarába, ahol az egykori tanyaiskola 1950 és 1980 között végzett tanulói és az őket tanító pedagógusok találkoztak, hogy felidézzék az iskolás éveket. Az eseményre nemcsak a környékből, hanem külföldről is sokan hazalátogattak.

Kracsun Aranka, a rendezvény fő szervezője sokáig Valkaisoron élt, s harminc évvel ezelőtt költözött Adára, de mint ahogyan napilapunknak elmondta: a szíve mindig is a kicsiny faluban maradt.

– Régebben Törökfaluban volt egy ilyen találkozó, s akkor felmerült, hogy ezt Valkaisoron is meg kellene rendezni, mert itt is nagyon sokan voltunk gyermekek – jegyezte meg a hatvanas generációhoz tartozó beszélgetőtársunk, s hozzáfűzte, a kezdeményezés hallatán a többi nemzedék képviselői is annyira megörültek, hogy ők is azonnal nekiláttak az egykori osztálytársak toborzásának. Az „összgenerációs” osztálytalálkozó elején Maksó Éva, a Cseh Károly Általános Iskola igazgatója multimediális prezentáció keretében ecsetelte a község területén egykoron működő tanyasi és városi iskolák történetét, amelyek összevonásával létrejött 1962-ben az adai oktatási intézmény. Előtte az adai szállásokon négy iskolaépületben, a Huszágh-, a Csúzdi-, a Matyó- és a Bakos-iskolában folyt az oktatás.

– Ezek közül a Huszágh-iskolát a Nagyúton építették fel, 458 szögöl földön, amelyhez 562 szögöl kertet csatoltak. Ebben 1873-tól kezdve két tanteremben fogadták a diákokat, és volt egy tanítói lakása is. Ugyanezen az úton helyezkedett el a Csúzdi-féle iskola is, amelyben egy tanteremben folyt a tanítás, s 1893-ban egy tanítói lakást is építettek mellé. A Topolya felé vezető úton pedig a Matyó-iskolába járhattak a környékbeli gyerekek. Ehhez az iskolaépülethez kétholdnyi kert is tartozott, és 1876-ban kezdte meg működését, előtte Tóth-Hasznosi György, majd Kaszás József tanyáján, egy magánépületben volt az iskola – ecsetelte az igazgatónő, majd hozzáfűzte, 1886-ban Oromparthoz közel az egy tantermes és tanítói lakással rendelkező Bakos-iskolában is elkezdődött a tanítás. Ez az iskola azelőtt Huszka János tanyáján működött, és ebben az iskolában kezdett el tanítani Cseh Károly, a jelenlegi általános iskola névadója is, miután az I. világháborút is megjárva Adára került. Ezeket a tanyai iskolákat részben a lakosságnak a városba és a falvakba történő beköltözése miatt vonták össze.

– Nagyszerű dolog, hogy az egykori tanulók összejöttek, felelevenítették a szép emlékű diákéveket – hangsúlyozta az igazgatónő, aki elmondta azt is, hogy az egykori tanítványokkal Vastag Zsuzsanna, Berkes Erzsébet és Apró Zsófia tanítónők is együtt ünnepeltek.