2024. április 26., péntek

A Dveri is bojkottál

A politikai tömörülés nem látja értelmét a listaállításnak

A Dveri elnöksége meghozta a döntést, hogy a politikai tömörülés nem vesz részt a jövőre megtartandó választásokon. A Dveri közleménye szerint az elmúlt kilenc hónapban nem kezdődtek pozitív irányú változások a választási feltételek szempontjából, ezért nem látja értelmét a listaállításnak.

– A hatalom által nevezett választás valójában nem választás, hanem a megtévesztett és megzsarolt polgárok kikényszerített szavazása. Mindeközben a médiaszférában soha nem látott állapotok uralkodnak, immár nyolc éve. Mi egyedül ahhoz ragaszkodunk, hogy a választások alkalmával tartsák tiszteletben a demokrácia alapelveit. A bojkottal arra szeretnénk rámutatni, hogy nem normális politikai körülmények uralkodnak az országban – áll a közleményben.

Múlt héten a Vuk Jeremić vezette Néppárt és a Ne davimo Beograd jelentette be, hogy a választások bojkottja mellett döntött. A Ne davimo Beograd emellett azt is közölte, hogy belátható időn belül kidolgozza a választások aktív bojkottjáról szóló határozatot, amelyről annak elfogadását megelőzően a polgárokkal, egyetemi tanárokkal, továbbá a civil szféra egyéb képviselőivel, valamint a politikai pártokkal is egyeztet.