2024. április 27., szombat

Etnopolis becsukta a kapuit

Tegnap este véget ért a szabadkai Interetno Fesztivál

A város a városban, azaz Etnopolis, csütörtökön nyílt meg Szabadka szívében. A Népkör MMK Interetno Fesztiválja idejére a világ ismét Szabadkára költözött, és úgy a fellépők, mint a fesztiválozó közönség is, Etnopolis lakói lehettek. A főtéren a kirakodó vásár gazdag kínálata tárult a járókelők elé, a borutcában jókat lehetett beszélgetni és lazítani, a kisebbeket pedig mindennap az Aranykapu játszóházba várták sok-sok érdekességgel. Az Interetno idén zenés programokkal kezdődött, a közönséget a fesztiválra a Ravnica tamburazenekar, valamint Novák Péter és az Etnofon hangolta rá.

Az Etnopolis színpadán lezajlott műsorok rengeteg érdeklődőt vonzottak. A táncegyüttesek fellépései elkápráztatták a nézőket, Oroszországból több csoport is érkezett, látványos műsort mutattak be a kolumbiai és bolíviai résztvevők is, a malajziai dobszínház pedig igazán különleges, vérpezsdítő produkcióval érkezett. Nem csak a színpadon láthattuk a külföldi táncegyütteseket, a téren is megjelentek, ahol nemzetközi táncházat tartottak és táncolásra invitálták a járókelőket, de ugyanígy az Aranykapu játszóházban is megfordultak.

A szombati nap az együtt táncolás jegyében telt, közös program keretében léptek fel a Népkör MMK, a Bunjevačko Kolo és a topolyai Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ táncosai. A vasárnap főleg a gyerekeké volt, ezen a napon került sor a Vajdasági Magyar Gyermek Néptáncegyüttesek Bemutató Színpadára, amit Novák Péter és a Fölszállott a Páva népzenei, néptáncos tehetségkutató szereplőinek Csillagkapu című közös produkciója követett.

A fáradhatatlan fesztiválozókat éjjelente a Népkör MMK klubjában várták, ahol különbözők partik és koncertek zajlottak. Szombaton például Zabos Regina és Nevena Pejčić a jazz világába kalauzolta a közönséget, azután pedig a karaoke partin bárki kipróbálhatta, milyen lehet énekesként színpadra állni. A külföldi vendégekkel a fesztiválklubban is lehetett találkozni és beszélgetni.