2024. április 26., péntek

Egekbe törő béreket ígérnek

Az állam pillanatnyilag nem tudja, hogy a minimálbér mikor éri el a fogyasztói kosár legkisebb értékének a szintjét

2020. január 1-től a Bruttó Hazai Termék és az árak reális növekedését meghaladó növelés lép hatályba a bérek tekintetében, jelentette be Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter, hozzátéve, hogy ez a terv, ugyanakkor ennek foganatosítását megelőzően azt is figyelembe veszik, hogy egy ilyen jellegű béremelésnek milyen következményei lennének az államra és a munkaadókra nézve.

A Szociális-Gazdasági Tanács egyeztetését követően megtartott sajtótájékoztatón Đorđević azt is kifejtette, hogy az állam pillanatnyilag nem tudja, hogy a minimálbér mikor éri el a fogyasztói kosár legkisebb értékének a szintjét, ez valószínűleg legkorábban két éven belül lehetséges. Mint hozzátette, könnyű azt mondani, hogy a minimálbér alakuljon 36 ezer és 37 ezer dinár között, ennél azonban sokkal nehezebb felmérni az ennek a megvalósításával járó veszélyeket. 

A Szociális–Gazdasági Tanács egyelőre nem jutott közös nevezőre a következő évtől hatályos minimálbér tekintetében, így hamarosan újabb egyeztetésre kerül sor. Ezen a tervek szerint Ana Brnabić kormányfő is részt vesz. A szakszervezetek 32 és 34 ezer dinár közötti minimálbért próbálnak kiharcolni. Ehhez képest a munkaadók képviselői közölték, hogy a minimálbér legfeljebb 30 ezer dinár lehet, ennél nagyobb összeget csak akkor tudnak kifizetni, ha az állam adókedveszményt hagy jóvá számukra. A minimálbér idén januártól 27 ezer dinár.