2024. április 26., péntek

Brazil harcművészet a Strandon

Pénteken kezdődött és vasárnapig tart a Brazil napok – Újvidéki Szamba Fesztivál. Az igen tartalmas zenei és karneváli program mellett, a polgároknak alkalmuk van különböző foglalkozásokon is részt venni, melyeket a város több helyszínén tartanak meg.

A városi Strandon a brazil harcművészet, a capoeira mozdulatait sajátíthatják el a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A sajátos akrobatikus mozgás fontos és elmaradhatatlan eleme a zene, így különböző portugál és dél-amerikai eredetű hangszerek muzsikája is társul ezekhez az edzésekhez. Siniša Cvetković, az újvidéki Capoeira Senzala iskola edzője elmondta, hogy a hazai oktatók mellett, külföldről is érkeztek szakértők.

− Az oktatók, azaz a capoeira mesterei Koppenhágából és Brazíliából, Rio de Janeiróból érkeztek. A capoeira valójában a harci mozdulatok, a zene, a tánc és az akrobatika egyvelege. Az UNESCO 2014-ben szellemi kulturális örökséggé nyilvánította a capoeirát, tehát nem is lehet sportnak nevezni, hanem inkább brazil kulturális manifesztációnak. A fürge, trükkös mozdulatokat mindig a zene kíséri, így a mi edzéseinken is jelen vannak a capoeirában használt hagyományos hangszerek, mint amilyen a berimbau brazíliai egyhúros hangszer, a pandeiro kézi csögődob, az agogo ütős hangszer és az atabaque dob – mondta Cvetković. A foglalkozásokra azokat is várják, akik még soha nem próbálták ki ezt a sajátos mozgásformát, hiszen kezdő és haladó csoport is van.

− A gyerekekkel és a felnőttekkel a hétvégén 10-től 12-óráig foglalkozunk, azzal, hogy a felnőtteknek délután 17 órától is tartunk edzést. A foglalkozásra azok is eljöhetnek, akik még soha nem próbálták ki a capoeiraedzést, hiszen itt megismerkedhetnek e különleges mozgásformával, barátkozhatnak, szórakozhatnak és nem utolsósorban edzenek is. Fontos megemlíteni azt, hogy a kezdőknek a részvétel ingyenes. Akiket pedig „megfog” ez a brazil harcművészet, azokat szívesen várjuk további edzéseinkre, melyeket az újvidéki Capoeira Senzala iskola keretében tartunk, a Mileva Marić Ajnštajn Műszaki Középiskolában. Az érdekeltek bővebb információkért a közösségi oldalakon is megtalálhatnak bennünket – hangsúlyozta Siniša Cvetković. Az újvidéki Capoeira Senzala iskola tagjai a vasárnap 19 órakor kezdődő belvárosi karneváli felvonulásban is részt vesznek.