2024. április 26., péntek

Oázissá vált a magyarkanizsai Tisza-part

Oázissá vált a magyarkanizsai Tisza-part

A magyarkanizsai Tisza-parton nyolc napon át nagy tömeg gyűlt össze, ugyanis ott tartották az Oasis elnevezésű tábort, melyre tizenhat vajdasági középiskolából érkeztek a résztvevők.

Élményekkel telve térhetnek haza a diákok Magyarkanizsáról (Puskás Károly felvétele)

Élményekkel telve térhetnek haza a diákok Magyarkanizsáról (Puskás Károly felvétele)

A nyolcvan fiatal különböző sport- és ügyességi játékban mérhette össze erejét, tanulhatott az Unióról is, és ami talán ennél is fontosabb, a csapatszellemről és az egymás iránti tiszteletről. Az ifjúsági tábor létrejöttét többen is támogatták, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Kistelek város önkormányzata, Magyarkanizsa község és a Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja.

Az Oasis tábor tulajdonképpen a Kistelek és Magyarkanizsa természetes erőforrásokon alapuló komplementer turisztikai fejlesztése, a regionális turisztikai rendszer elemeinek összehangolásával elnevezésű projektumban valósult meg, amelyhez a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program nyújtotta a legnagyobb segítséget.

Csütörtökön aztán a fénypont, a tábor várva várt pillanata is bekövetkezett, amikor ünnepélyesen kihirdették a legjobb csapatot. Idén a Red stars nevet viselő csapat győzedelmeskedett, ők kerültek ki elsőként a játékokból, emellett jutalmazták a legsportszerűbbeket is, a fair play díjat a Szürke szivárványok nyerték.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke a díjátadón (Puskás Károly felvétele)

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke a díjátadón (Puskás Károly felvétele)

Az eredményhirdetés előtt az eseményen Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke is tiszteletét tette, aki elmondta, nagyon lényeges, hogy ezek a gyerekek úgy térjenek haza Magyarkanizsáról, hogy valami pluszt, valami értéket vigyenek innen, legyen ez tudás, barátság, tolerancia.

– Idén sikerült európai uniós forrást is találni a táborhoz, és a sportpályák kialakítása is így jöhetett létre. A tartományi titkárság mint vezető partner igyekezett bevonni olyan közreműködőket, akikkel együtt eredményesen pályázhattunk, és ez sikerült is, így több mint 585 ezer eurót fordíthattunk a fejlődésre és a nevelésre.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is ott volt az eredményhirdetésnél, ahol kifejezte örömét a tábor létrejötte kapcsán.

– Mindaz, amit nyolc nappal ezelőtt csak reméltem, hogy jó lesz a tábor, a gyerekek jól érzik majd magukat, megvalósult. Külön örülök annak, hogy az új pályákat, amelyeket a verseny kellős közepén fejeztek be, a fiatalok ki is próbálhattak. Minden nemzetközi pályázatnak akkor van igazán sikere, ha az megfogható közelségben van a polgárok számára is. Itt a Tisza-parton kitapintható közelségben volt, ez nagy öröm számunkra, az egész közösség számára.

Az Oasis tábor nyertesei nemcsak az említett csapatok voltak, hanem joggal állítható, hogy minden gyermek új élményekkel gazdagodva térhet haza, a remények szerint pedig jövőre vissza, ugyanis a tábort jövőre is szeretnék megszervezni.