2024. április 26., péntek

„Hatások értek, érnek a mai napig is”

Novák Péter az Etnofonnal lépett fel az Interetno Fesztivál első napján, vasárnap pedig a Csillagkapu című produkcióval tér vissza

A Népkör MMK 18. Interetno Fesztiválja csütörtökön kezdődött el Szabadkán. A város központjában felállított színpadon előbb a Ravnica tamburazenekar adott koncertet, majd pedig Novák Péter és az Etnofon együttes lépett fel. Novák Péter azzal köszöntötte a közönséget, hogy nagy megtiszteltetés számukra Kosztolányi Dezső és Csáth Géza városában zenélni.

Egy megújult formációról van szó, amelynek az eredeti felállását Kiss Ferenc Príma-díjas zeneszerző alapította még a kilencvenes években:

– Kiss Ferenc nagyon súlyos betegségen esett át, amit valami elképesztő akarattal és isteni elrendeléssel túlélt, de ez sajnos a hangjába került. Ilyen hihetetlenül nehéz helyzetben lettem ennek a formációnak a frontembere. Nagyon sajnáljuk, hogy Kiss Ferenc most nem jöhetett velünk, az állapota és a kezelése ezt nem engedte meg – tudtuk meg Novák Pétertől, akivel a koncert kezdete előtt beszélgettünk.

A sokoldalú előadó a kilencvenes években a Kimnowak zenekar frontembere volt, zeneileg pedig hatással lett az Etnofon repertoárjára és a hangzására is. Az Etnofon zenéje rockosabb lett, és Kiss Ferenc szerzeményei mellett helyet kaptak Novák Péter és a Kimnowak dalai is.

– Ostobaság lenne, ha egyszer csak azt kezdeném el magamról terjeszteni, hogy népzenész vagyok, mert ez nem igaz. Hatások értek, érnek a mai napig is és ezeket átviszem a zenébe is, így behoztam azt a fajta hangszerelést, megközelítést, ami eddig nem volt jellemző Kiss Ferenc világzenei tevékenységére – mondta Novák Péter, aki vasárnap visszatér az Interetnóra, 19 órakor a Fölszállott a Páva népzenei, néptáncos tehetségkutató szereplőivel készített Csillagkapu című közös produkcióban láthatjuk:

– Ez is egy nagy megtiszteltetés volt. Balogh Júlia, Csoóri Sándor özvegye, amikor a 2016-ban elhunyt férje életművét és ezt a fantasztikus, nagyon összetett, sokdimenziójú írói, költői munkásságot rendezte, felhívta a figyelmemet a Csillagkapu című kötetre. A versei inspiráltak arra, hogy egy színpadi produkciót hozzunk létre, a Fölszállott a páva gyermektehetségeivel, a „gyerekpávákkal”. Balogh Júlia – aki a Fölszállott a páva kitalálója is –, lett a mentorunk, és amikor mindez összeadódott, létrehoztuk az előadást, amelyben játékmesterként lépek elő, ha úgy tetszik, én vagyok a felnőtt szereplő. A produkciót az Alba Regia AMI táncosaival, a Pulutyka csoporttal készítettük, a Kispendely énekegyüttes a másik közreműködő, valamint fellép a felnőttekből álló Parapács zenekar is. Az előadásunkkal a jeles napjainkat, az évszakok ciklikusságát, a tizenkét hónapot járjuk körbe, kicsit tematizálóan, kicsit tanítóan, a hagyományainkra rávilágítóan, de ötven percben nagyon szórakoztatóan, tehetséges táncosokkal, énekesekkel, szép táncokkal, szép énekekkel, dallamokkal, és mindenekelőtt a briliáns, gyermekek számára is érthető Csoóri-versekkel – fejtette ki Novák Péter.