2024. április 26., péntek

Tizenöt százalékos béremelés az egészségügyben

Az intézkedés lassítja, de nem állítja meg az elvándorlást

Szinte egyidejűleg azzal, hogy megjelent az idei utolsó pályázat, amelyben Németországba keresnek egészségügyi nővéreket, továbbá ápolókat, Aleksandar Vučić államfő bejelentette, hogy 15 százalékkal növelik az említett foglalkoztatottak fizetését.

A Blic napilap számítása szerint ennek folyományaként az egészségügyi nővérek átlagban legalább 6 ezer dinárral kapnak magasabb fizetést. A középiskolai végzettségű nővérek, akik egészségházakban dolgoznak, 5958 dinárral számíthatnak nagyobb fizetésre – jelenleg 39 726 dinár a bérük. A közkórházakban dolgozó nővérkék 41 367 dináros bére 6205 dinárral növekedhet, a kórházak intenzív osztályain, a sürgősségi, az onkológiai, a pszichiátriai és a fertőző betegségek osztályán dolgozó nővérkék bére 6422 dinárral növekedhet – jelenleg 42 819 dinár a fizetésük.

Az ötödik fokozattal rendelkező nővérek jelenleg átlagban 43 481 dináros bére 6522 dinárral növekedhet. A főiskolai képesítésű egészségügyi nővérek és ápolók bére 6806 és 7251 dinár közötti összeggel növekedhet, az általuk betöltött munkahelytől függően. Az említett számadatok nem tartalmazzák az ügyeletek, vagy az éjszakai munka utáni juttatásokat. Az országban jelenleg több mint 60 ezer egészségügyi nővért és ápolót tartanak számon.

Živorad Mrkić, az Új Egészségügyi Szakszervezet elnöke részben elégedett a kilátásba helyezett béremeléssel, mert mint kifejtette, az elmúlt 10-15 évben ekkora mértékű béremelésre nem volt példa. Az persze nem valószínű, hogy ez teljes mértékben véget vet az ágazatban jellemző elvándorlásnak, ám biztosan sikerül lassítania a folyamatokat, tette hozzá Mrkić, aki megismételte azt, amit már előtte több egészségügyi alkalmazott és szakszervezeti vezető is elmondott: az egészségügyben dolgozók nem kizárólag a jobb kereseti lehetőség, hanem az ágazatban uralkodó rossz állapotok – rossz munkahelyi viszonyok, a vezető méltatlan magatartása beosztottjaival szemben, túlterheltség, vagy alaptalan megkülönböztetés – miatt keresik tömegesen külföldön a megélhetést.

Ugyanezt korábban az Egészségügyi Nővérek és Ápolók Szakszervezetének képviselői is elmondták. Ennek az érdek-képviseleti szervezetnek az adatai szerint évente több mint ezren távoznak az ágazatból külföldre. A szerb–német állami együttműködés keretében eddig 660 nővér és ápoló hagyta el Szerbiát. Szintén az Egészségügyi Nővérek és Ápolók Szakszervezetének kimutatása szerint az elmúlt évtizedben megejtett, különböző irányú bérkorrekciókat követően az ágazatban dolgozók bére pillanatnyilag 30 százalékkal ér kevesebbet, mint 2009-ben.