2024. április 26., péntek

Tárgyalások a minimálbérről

A munkaügyi miniszter azt mondta, hogy a kormány szorgalmazza a béremelést

Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter Zoran Stojiljkovićtyal, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet elnökével tárgyalt a minimálbérről, amelyet a Szociális–Gazdasági Tanácsnak szeptember 15-ig kellene meghatároznia, ellenkező esetben a szerb kormány hozza meg a vonatkozó döntést.

Zoran Djordjević (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Zoran Djordjević (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

A Szerbiai Rádió és Televízió tudósítása szerint Đorđević elsősorban arra volt kíváncsi, hogy mi a szóban forgó szakszervezet álláspontja a minimálbér növeléséről. A miniszter közölte, hogy a szerb kormány elhivatottan száll síkra a munkások életszínvonalának a jobbá tételéért és ezzel összefüggésben a minimálbér növelését szorgalmazza. Az elmúlt két évben a minimálbér 18,6 százalékkal növekedett, ennek szellemiségében szeretne a kormány a jövőben is eljárni, közölte Đorđević, aki korábban Siniša Mali pénzügyminiszterrel, valamint Ljubisav Orbovićtyal, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnökével, továbbá Miloš Nenezićtyel, a Szerbiai Munkaadók Uniójának elnökével tárgyalt a minimálbér témájában.

Stojiljković néhány nappal ezelőtt sajtónyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy a szakszervezetek tavaly azt követelték, hogy a minimálbér érje el a fogyasztói kosár legkisebb értékét – ez jelenleg 36 ezer dinár. Ahhoz, hogy ezt sikerüljön megvalósítani, a minimálbér meghatározásának az alkalmával egyébként figyelembe vett hat mérce mellett az elvándorlás aggasztó mértékét is figyelembe veszik, tette hozzá Stojiljković, mondván, hogy a munkaadók már csak nehézségek árán találnak megfelelően képesített munkaerőt. A Szociális–Gazdasági Tanácsban a szakszervezetek azt az álláspontot fogják képviselni, hogy a minimálbér legalább 33-34 ezer dinár között alakuljon, nyomatékosította akkor Stojiljković.