2024. április 23., kedd

Hat kenyeret szenteltek meg

Az új kenyeret ünnepelték Tiszaszentmiklóson

Szombaton Tiszaszentmiklóson kenyérszentelő ünnepséget tartottak. A Szent József római katolikus templomban megtartott szentmisén Fiser János plébános megemlékezett Szent Istvánról, aki nyugati mintára keresztény államot alapított, és ezzel tartós alapokra helyezte a Kárpát-medencében letelepedett magyarság jövőjét.

Ünnepi kenyérszentelés Tiszaszentmiklóson (Gergely József felvétele)

Ünnepi kenyérszentelés Tiszaszentmiklóson (Gergely József felvétele)

A szentmisén Fiser János, Pethő László plébános és Mészáros Attila állandó diakónus megáldotta és megszentelte a hat kenyeret, amelyekből az összetartozás jegyében Tiszaszentmiklós testvértelepülései is részesültek.

A szentmise után az ifjúsági otthonban kultúrműsor várta az ünneplőket. Olaj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke ünnepi köszöntőbeszédében a ma is érvényes Szent István-i hagyaték ápolását és továbbvitelét emelte ki, ami erőt ad a bánsági magyarságnak a mai nehéz idők túlélésére.

A színvonalas művelődési műsorban felléptek a helybeli Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület táncosai, szavalói és szólistái. A határ túloldaláról, a romániai Bánságból is érkeztek fellépők, a közönség nagy tapssal jutalmazta Detta város néptánc-csoportjának a produkcióját.

A Vajdasági Magyar Szövetség tiszaszentmiklósi elnöke, Törtei János elmondta:

– Immár tizennyolcadik alkalommal szerveztük meg a Szent István-napi ünnepséget és kenyérszentelőt. Az utóbbi években, amióta ápoljuk és szorosabbra fűztük a kapcsolatokat a Kárpát-medencében élő magyarokkal – gondolok itt a romániai Bánságra, a magyarországi Bánátra, Bordányra –, azóta ők is eljönnek ezen a napon Tiszaszentmiklósra, hogy velünk ünnepeljenek, és hitet tegyünk a határok nélküli összetartozásunkhoz.

A kenyérszentelő ünnepségen jelen volt Gyömbér Stana községi elnök, valamint Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes megyei elnöke is:

– Hat évvel ezelőtt kezdeményeztük a Bánság–Bánát találkozókat, mert felismertük, hogy mi, a Kelet-Bánságban nem igazán ismerjük a nyugat-bánságiakat. Az egyik első település, amely válaszolt a felkérésünkre, Tiszaszentmiklós volt. Több találkozót tartottunk már, s az idén, két év szünet után, tervben van egy újabb, amit a vajdasági Bánátban szeretnénk megszervezni – mondta az elnök.