2024. április 26., péntek

A turizmusfejlesztésről egymás között

Az idei a második év, amikor Magyarkanizsán a Vajdasági Üzleti Találkozót megszervezi a Wemsical Egyesület, a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Szövetsége, a Vajdasági Baráti Egyesület közreműködésével. A kétnapos rendezvényre szép számban gyűltek össze hely- és környékbeli, de távolabbról is érkező üzletemberek, vállalkozók és a turizmusfejlesztésben tevékenykedők, hogy szakelőadásaikkal tudást bővítsenek, továbbá, hogy tapasztalatot is cseréljenek. A második napon, szombaton ki is mozdultak Magyarkanizsáról, hogy megtekintsék azokat a pontokat, amik érdekesek lehetnek a vendéglátásban munkálkodóknak.

Pénteken Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője beszélt a hallgatóságnak, érintve az anyaországtól várható jövőbeli támogatásokat is, ugyanakkor kérdéseket is feltehettek a résztvevők, akik között szép párbeszéd alakult ki annak érdekében, hogy milyen lehetőségeket látnak a fejlesztésre. Az Alapítvány ügyvezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy mint ismeretes, Vajdaság gazdag turisztikai kínálattal büszkélkedik, ezen viszont még sokat kell dolgoznia a vállalkozói réteg megteremtésén, amiben a Prosperitati pályázatai sokat tudnak segíteni.

– A második fejlesztési ciklus elején egy kezdő turisztikai vállalkozóknak szóló pályázatot is kiírtunk, és kétszer annyi jelentkezés érkezett rá, mint az első ciklusban. Fontos, hogy az üzleti alapon szerveződő turista utaztatási irodák hálózatát is fel kell még térképezni, mindeközben piackutatás is zajlik, amire építve szeretnék a jövőbeli pályázatokat kialakítani – mondta Juhász.

Vígi László, az egyik szervező, a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke úgy ítélte meg, örömteli az az érdeklődés, amit a résztvevők mutattak a találkozón.

– A Wemsical szervezésében olyan ötletek kerülnek kivitelezésre, amelyek szem előtt tartják a turizmust. Annak is azt a fajtáját, mely azt segíti elő, hogy az emberek tudatába úgy épüljön be Magyarkanizsa község, ahová valóban érdemes eljönni, akár több napra is – mondta Vígi. Éppen ennek érdekében a kétnapos találkozó zárónapján kerekasztal-beszélgetéseket tartottak, és kilátogattak a nem régiben kalákában szépített Baráthok kútjához, a mellette lévő Bata-tanyán megpihenve, majd az éppen zajló oromi Malomfesztiválon tett látogatással fejezték be a tanácskozást.