2024. május 5., vasárnap

A haza örök

Szent István-napi kenyérszentelő ünnepség volt Zomborban

A nyugat-bácskai Szent István-napi kenyérszentelő ünnepség fő szervezője, megálmodója a Dunatáj Egyesülés civil ernyőszervezet, karöltve a régió magyar közösségeinek egyesületeivel, civil szervezeteivel. Az idei ünnepre augusztus 18-án került sor. Az eddigi évekhez hasonlóan most is a zombori Szent István-templomban kezdődött a program. Ott a rangos vendégek, a hívek, a papi méltóságok jelenlétébe, illetve közreműködésével ft. Zsúnyi Tibor atya szolgáltatott szentmisét, és a hagyományőrző közösségek népviseletbe öltözött tagjainak közreműködésével az egyház képviselői megáldották az ünnepi kenyeret.

Fotó: L. Móger Tímea

Fotó: L. Móger Tímea

Az ünneplők közösségében vendégként jelen volt dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárt, Sarlay Péter Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Újhelyi Nándor Törökkanizsa község képviselő-testületének elnöke, továbbá a helyi tisztségviselők, a résztvevők, a szervezők, közösségeink testvértelepüléseinek képviselői.

Üdvözölték az idei „házigazdát”, a zombori Magyar Polgári Kaszinót, továbbá Bezdán, Csonoplya, Doroszló, Gombos, Kupuszina, Szilágyi, Nemesmilitics, Regőce, Őrszállás, Apatin hagyományőrző, népművészeti és egyéb csoportjainak képviselőit, a Szent György Lovagrend megjelent tagjait, továbbá a horvátországi harasztiból érkezett Dózsa György Kultúregyesület képviselőit.

A Megyeház előtti erkélyén Péter István, a Dunatáj Egyesülés elnöke mondott köszöntőt.

– Nem a véletlenben, hanem a Teremtő gondviselésben hiszünk, a nemzeti közösségeket és ezek nyelvét, kultúráját olyan isteni ajándékként fogjuk fel, amelynek megőrzéséért, ápolásáért és továbbörökítéséért felelősséggel, olykor áldozatvállalással tartozunk. Nem elég tehát deklarálni és elvárni, hogy mások mit ne tegyenek velünk szemben, nekünk is tudnunk kell, mit kell tennünk magunkért, a ránk bízottakért, és kötelességünk is mindezt teljesíteni – mondta az egyesülés elnöke.

Ünnepi gondolatait egy Kossuth-idézettel zárta: „A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.”

Ezt követően az idei házigazda, a zombori Magyar Polgári Kaszinó fiataljai Galac Dora, Szladek Laura, Viderker Mónika, Viderker Rita, Goretić Tamara, Cselenák Kinga, Galac Zsófia, Cselenák Zsolt, Pogány Viktória, Molnár Valentin könnyűzenei és népdalokból álló műsorát láthatta a közönség.

A folytatásban zajlott az ünnep talán leglátványosabb része, a hagyományőrző egyesületek tagjainak, népviseleteseinek, kupuszinai, doroszlói és szilágyi fúvószenekari tagok által kísért főutcai, Szent György téri körmenete és a megállóknál közös csárdás, amelybe a nézőközönség is bekapcsolódott. Sor kerül továbbá a megszentelt kenyér szétosztására, majd a közreműködők közös ünnepségére a Magyar Polgári Kaszinóban.

A rendezvény támogatója volt Zombor város és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság.