2024. április 26., péntek

Jubilált a doroszlói Alvég Tekeklub

Tíz éves fennállását ünnepelte a doroszlói Alvég Tekeklub. A Kuckó Gyermeksarok nyári programsorozatának részeként augusztus 12-én jubileumi bajnokságot tartottak az oszlopos tagság körében. A versenyt közös vacsora követte. Ezen az alkalmon kiosztották a köszönőleveleket, üdvözölték a topolyai, az Old Star tekecsapat tagjaiból és az apatini Junaković fürdő tekepályájának képviseletéből álló vendégsereget. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével a topolyai Tóth Margit egykori világbajnok tekéző. Azon túl, hogy mindenkit felülmúló teljesítményt produkált ezen a jubileumi bajnokságon is, a világbajnok ajándékokat is hozott.

Diósi János klubvezető ismertette a jubileumi házibajnokság eredményét, amelynek értelmében első helyezett Fűr Ferenc, a második Komáromi József, a harmadik helyezett Gellér Zoltán. Külön dicsérő szavakkal illeték a doroszlói Hegybeli Noémit, aki immár országos tekebajnoki címet szerzett. 

Diósi a sportág múltjáról elmondta, ahogyan több összefogás is, úgy ennek a sportágnak a helyi története szintén visszavezethető a Négyesfogatos (Doroszló, Gombos, Kupuszina, Szilágyi) települések magyar közösségeinek összefogásához. A települések tekecsapatai előbb az önkéntes tűzoltó testületek keretében játszottak, mérkőztek egymással. A kupuszinai kettes pályán jöttek össze tekézni, később csatlakozott a kezdeményezéshez Bácsgyulafalva és egyéb települések is. Ekkor a doroszlói játékosok még szintén az Önkéntes Tűzoltók védnöksége alatt játszottak. A kupuszinai, települések közötti játékok megszűnésével aztán önálló útra tértek a doroszlói tekézők, Alvég Tekeklubra változtatva nevüket. A következő időszakot, immár a Junaković fürdő pályáján rendszeres edzések és hagyományos házi, doroszlói majd nyílt bajnokságok jellemezték. Az Alvég TK tagjai kiváló sportkapcsolatot, barátságot alakítottak ki az ottani tekézőkkel és a topolyai Old Star csapatával.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.