2024. május 10., péntek

Az értékek itt vannak közöttünk

Kallós Zoltán-díjban részesült az újvidéki Magyar Tanszék és a Pannónia Alapítvány

Mindannyian az egyetemes magyarság örökösei és hordozói vagyunk – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóján hétfőn, az Országházban.

A díjazottak csoportképe Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Potápi Árpád János államtitkárral. Dr. Toldi Éva jobbról a második, mögötte jobbról Bodzsoni István (Fotó: MTI)

A díjazottak csoportképe Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Potápi Árpád János államtitkárral. Dr. Toldi Éva jobbról a második, mögötte jobbról Bodzsoni István (Fotó: MTI)

Semjén Zsolt kiemelte: az elismerés azt fejezi ki, hogy egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk, amely akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad. Ezért minden nemzetrész felelős önmagáért, a többi nemzetrészért és az egyetemes magyarságért is – tette hozzá.

A Kallós Zoltán Kossuth-díjas erdélyi néprajzkutatóról elnevezett díj reprezentálja az egyetemes magyarságot, minden nemzetrész megjelenik a díjazottak körében – mondta Semjén Zsolt.

Kallós Zoltán legalább több szempontból iránymutató csillag az egyetemes magyarság egén – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Egyrészt, mert hivatását professzionálisan művelte, másrészt megvolt benne az isteni szikra, amely a művészet világába emelte életművét – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Kallós Zoltán munkásságának legfontosabb üzenete a miniszterelnök-helyettes szerint az, hogy azok az értékek, amelyeket meg kell őriznünk, ki kell munkálnunk és fel kell mutatnunk, itt vannak közöttünk, csak meg kell látni őket. Kallós Zoltán összegyűjtötte, megőrizte, kimunkálta, és a legmagasabb szinten elérhetővé tette a magyarság értékeit – fogalmazott Semjén Zsolt.

Az idén Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, az ötven éve alakult Kassai Thália Színház, Katona Mihály, Korond polgármestere, a huszonöt éves Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a 2010 óta működő Kincses Kolozsvár Egyesület, a Kossuth Rádió Kárpát-medencei tudósítóinak az elszakított nemzetrészek és a diaszpóra magyarsága életéről szóló Határok nélkül című műsora, a Pannon Televíziót, a Pannon Rádiót, a Szabadkai Magyar Rádiót és a pannonrtv.com honlapot működtető Pannónia Alapítvány, Puricelliné Szabó Éva, az Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége volt elnöke, Tóth László felvidéki író, költő, műfordító, irodalomtörténész, szerkesztő és kiadó, valamint az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke részesült az elismerésben.

A díjakat Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át. Az újvidéki Magyar Tanszék nevében dr. Toldi Éva tanszékvezető, a Pannónia Alapítvány nevében Bodzsoni István igazgató köszönte meg az elismerést.

„Az elkezdett úton kell továbbhaladnunk. Ez egy óriási elismerés, megtiszteltetés nemcsak a Pannonnak, hanem az egész vajdasági újságíró társadalomnak. Hiszek abban, hogy ez erőt ad nekünk és a kollégáknak is, hogy egyre jobban és egyre többet dolgozzunk” – nyilatkozta a díj kapcsán a Pannon RTV-nek Bodzsoni István.

„Mi tudjuk, hogy ez a tanszék történetének szól. Annak a 60 évnek, amely a tanszék mögött áll. A tanszék magyartanár képzéssel kezdte a működését. Az utóbbi időben azonban a kulturális élet minden területét lefedi. Fordítókat, lektorokat, újságírókat is képez. Ez ennek a munkának az elismerése, és nagyon örülünk neki” – idézte az elismerés kapcsán nyilatkozó Toldi Évát a Pannon RTV honlapja.