2024. április 26., péntek

A biotermesztők is bemutatkoznak az Expón

Az idén a biotermesztőket integrátorként összefogó cégek is jelen lesznek a topolyai Expón – A kézműves sörök kedvelői számára másodszor lesz Expo Craft Beer Fest

Szeptember 6-a és 8-a között szervezik meg a topolyai Expo 2019 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítást. Az idén is színes programokkal várják a látogatókat a piactér csarnokában és környékén. Szakmai konferenciák, üzleti találkozók, biotermékek bemutatója, helyi termékek prezentációi és kóstolói, gyermek- és ifjúsági programok, kézműves sörök kóstolóval és sörkorcsolyával egybekötött bemutatója, pálinkafőzők versenye és gazdag tombola színesíti a programot.

Vanyúr Gabriella, Kislinder Gábor és Slingár Irén (Tóth Péter felvétele)

Vanyúr Gabriella, Kislinder Gábor és Slingár Irén (Tóth Péter felvétele)

A szervezők, valamint Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere  sajtótájékoztatón számoltak be az előkészületekről. Slingár Irén, a Topolyai Termelők Egyesületének elnöke a szervezők nevében elmondta, hogy eddig már több mint 200 kiállító jelezte részvételét, de további érdeklődőkre is számítana, többek között Csehországból és Szlovákiából is. A kiállítás szeptember 6-án, reggel 9 órakor nyitja meg kapuit, az ünnepélyes hivatalos megnyitóra pedig aznap 13 órakor kerül  sor.

Két szakmai konferenciát is szerveznek az Expo 2019 keretében. A nyitónapon 15 órától a Pannonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselői tartanak előadást Az Európai Vállalkozói Hálózat (EEN) kezdeményezéseinek bemutatása címmel. Szombaton, szeptember 7-én, 10 órától Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért 2019 címmel a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft., a Szabadkai Regionális Képviselet és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében kerül sor egy szakmai konferenciára.

Slingár Irén azt is elmondta, hogy vasárnap 10 órakor veszi kezdetét a kiállítás területén a II. Expo Craft Beer Fest, a kézműves sörök kóstolóval egybekötött fesztiválja. Aznap 14 órakor lesz a tombolaszelvények kisorsolása, előtte 13 órától pedig a pálinkaverseny eredményhirdetésére is sort kerítenek. A rendezvény vasárnap 17 órakor zárja kapuit. A látogatóknak a belépés a kiállítás területére ingyenes, a megvásárolt tombolajegyekkel pedig, a támogatóknak köszönhetően, az idén is értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Az Expo 2019 kitűnő alkalmat nyújt arra, hogy egy helyen nagyszámú üzletember találkozhasson, ötleteiket és tapasztalataikat megosszák egymással, valamint új üzleti kapcsolatokat építsenek. Tizenhatodik alkalommal szervezik meg a rendezvényt az idén, a városnapi rendezvénysorozat nyitóakkordjaként. A többéves hagyomány, valamint az egyre több hazai és külföldi kiállító bizonyítja a rendezvény létjogosultságát és jelentőségét. Az egész Kárpát-medencei régióból érkeznek kiállítók, vendégek, szakmai előadók. Kiállítóként elsősorban az agrárium területén működő cégeket, mezőgazdasági termelőket, valamint fém-, illetve műanyag termékeket gyártó, famegmunkáló, vegyiparral, IT-felszereléssel, építészettel, bőr- és textilfeldolgozó iparral, gépészettel, idegenforgalommal és vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat várnak. A csarnokban lévő zárt kiállítótér területe 420 m².

A szervező határozza meg a kiállítók helyét, a kiállítók igénye szerint biztosítva a kiállítótér méreteit.  A kiállítók bekerített kültéren is kiállíthatnak (a topolyai Piac Közvállalat parkolójában) megbeszélés szerint, a kiállító igényeihez alkalmazkodva. A csarnok és a külső kiállítótér be van kerítve és megvilágítva, éjszaka zárva. A rendezvény ideje alatt az őrzésről hivatásos őrző-védő szolgálat gondoskodik.
Vanyúr Gabriella, a Vállalkozók Általános Egyesületének titkára kiemelte, hogy a vállalkozók számára kiváló alkalom a kiállítás, egyrészt, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat bemutassák, másrészt a szakmai kapcsolatok kiépítése és az információszerzés szempontjából is jó lehetőség.
Kislinder Gábor polgármester és az Expo 2019 Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás szervezői a közelgő rendezvénnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondták, hogy a szervezési munkálatok és előkészületek kiváló ütemben zajlanak. A gyerekektől kezdve a kistermelőkön és családokon át az üzletemberekig mindenki megtalálhatja a számára érdekes tartalmakat. A szervezők a tavalyi tapasztalatok alapján az idén is több ezres látogatói közönségre számítanak.