2024. április 26., péntek

Több mint nyolcvan gyerek az úszóiskolában

A legkisebbek is megtanultak úszni, vagy csiszolták tudományukat a bácskossuthfalvi REKI-ben

Az idén negyedik alkalommal zajlott úszóiskola Bácskossuthfalván, a Rekreációs Központ medencéiben.

Az úszópalánták egy csoportja készül bemutatni a tudását a szülőknek, nagyszülőknek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az úszópalánták egy csoportja készül bemutatni a tudását a szülőknek, nagyszülőknek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A község szerte népszerű 10 órára szóló nyári tanfolyam ezúttal is júliusban, illetve augusztus elején zajlott. A haladó és kezdő úszó résztvevők 5 illetve 4 csoportra felosztva sajátíthatták el, és csiszolhatták tudományukat. Méhészkei Kiss Nimród diplomás úszásoktató, vízi mentő és testneveléstanár elmondta, hogy ezúttal a kezdő csoport rendkívül tehetségesnek bizonyult, az előző évekhez viszonyítva jelentősen jobban tudtak haladni az ismeretek elsajátításában.

– A teljes község területéről, Topolyáról, Gunarasról, Bajsáról, Kishegyes vonzásköréből, illetve Bajmokról is érkeznek gyerekek a bácskossuthfalvi úszóiskolába. Vannak olyan tanítványaim is, akiknek a szülei a nyári szabadságuk idejét a táborral hangolják össze, hogy napi szinten elhozhassák csemetéiket. Valamivel kevesebb gyermek jelentkezett az úszásoktatásra az idén, mint korábban. A haladó csoport tagjai visszatérők, ami reményeim szerint azért van, mert jól érzik magukat az oktatásokon – nyilatkozta Méhészkei Kiss Nimród, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy mi mindent tanít a gyermekeknek.

– Mindenek előtt a mellúszást tanuljuk meg az úszóiskola kezdőivel, hiszen az úszásbiztonság elsajátításának ez az alapfeltétele, utána következik általában a hátúszás. A már tudással, vízbiztonsággal rendelkező haladó úszótanoncokat a gyorsúszással is megismertettem, illetve a pillangóúszásba is belekóstoltunk picit. Persze ehhez a technikához már nagyon rutinosnak kell lennie az úszónak, évek tudásával a háta mögött, és ajánlatos az év folyamán a test kondícióját is fenntartani, most a technika alapjait sajátították el a gyerekek. Az úszás tudományának átadása alkalmával a gyermekek többféle tudását igyekszem megalapozni, próbálom az önbizalmat is növelni azzal, hogy bátorítom őket – nyilatkozta Méhészkei Kiss Nimród, akitől megtudtuk azt is, hogy ezen a nyáron Zentán, egy sporttábor keretében is zajlott úszóiskola.

– A zentai sporttábor 24 résztvevőjével a kajakra és az úszásra helyeztük a hangsúlyt. Természetesen a kajakozó már eleve egy stabil úszástudással kell, hogy rendelkezzen, attól függetlenül, hogy mentőmellényt visel a vízen. Ebből kiindulva egymásra építettük a két sportág oktatását, a nap első felében úszásoktatás zajlott, majd kajakozni tanultak – nyilatkozta az oktató, aki elmondta, hogy jövőre is tervbe vették a zentai úszó-kajakos nyári sporttábor megszervezését.