2024. április 26., péntek

„Sohasem mondunk le a Szabadkai Filharmóniáról”

Zsiga Pál: Városunk 111 éves múlttal rendelkező nagyzenekarát a teljes megszűnés fenyegeti

Az elmúlt időszakban arról értesülhettünk, hogy a Szabadkai Filharmónia a megszűnés előtt áll. Ennek okairól kérdeztük Zsiga Pált, a nagyzenekar vezetőjét.

A Szabadkai Zeneiskolát 1868-ban alapították. Gaál Ferenc halálát követően az igazgatói posztra 1907-ben Lányi Ernő került, aki ebben az időben már nagy előadóművészi, pedagógusi és szervezői tapasztalattal is rendelkezett. Lányi Ernő a tevékenységével nem csupán a zeneiskolát lendítette fel, hanem a város zenei életét is felvirágoztatta. 1908-ban megalapította a Szabadkai Filharmóniát, amely az egykori Jugoszlávia területén az első volt. Lányi azt is elérte, hogy a zeneiskolának saját épülete legyen, 1914-ben költözött az akkori Eötvös, mai Strossmayer utcába.

A Szabadkai Filharmónia hosszú évtizedek során kiváló megmutatkozási lehetőséget nyújtott városunk fiatal zenészeinek, akik együtt játszhattak a tanáraikkal. Az elmúlt években viszont elmaradtak a fellépéseik. Zsiga Pál, a Szabadkai Filharmónia igazgatójának elmondása szerint ennek oka az, hogy csaknem három éve nem kapnak támogatást a szabadkai önkormányzattól és lehetőséget a koncertezésre:

– A legutóbbi koncertünkre 2016-ban 90 000 dinár kaptunk, de amint abból levontuk az adót, annyi sem maradt, ami egy kamarazenekarra elég. Azóta több ízben pályáztunk, egy újévi koncertre és a 110 éves jubileumra, utóbbit azzal utasították vissza, hogy nem teljes a pályázati anyagunk, holott szerintem rendben volt. Leginkább az fájó, hogy nem ünnepelhettük meg méltón a 110 éves fennállásunkat. Tavaly, a Szabadkai Zeneiskola 150. jubileumi évében adtam egy szólókoncertet a zeneiskola udvarában és felléptünk a zenészkollégákkal. Ez egyáltalán nem elég arra, hogy megemlékezzünk a zenekar hosszú múltjáról, és megmutassuk mire vagyunk képesek. Sok éven át a Szabadkai Filharmónia játszotta az újévi hangversenyeket és a városnapi koncerteket. Ezeket a lehetőségeket is megvonták tőlünk, átadták az új keletű Szabadkai Szimfonikus Zenekarnak. Azóta viszont főleg más városok zenészei lépnek fel, és épp a szabadkaiak szorulnak háttérbe. Félreértés ne essék, nem gondolom azt, hogy más zenekaroknak és máshonnan érkező művészeknek Szabadkán nem kellene fellépniük, sőt erre szükség is van, virágoztatni kell városunk zenei életét és minduntalan arra törekedni, hogy magasabb szintre emeljük. A Szabadkai Filharmónia is ezt tartja szem előtt, de közben mindig azon ügyködünk, hogy a zenekar legalább nyolcvan százaléka szabadkai legyen és bevonjuk a fiatal zenészeket is. Szabadkának a térségünkben egyedülálló zeneiskolája van és a kezdetektől fogva a tanárok, a tehetséges diákok és a volt növendékek együtt ápolták városunk zenekultúráját. Úgy vélem, hogy egy 111 éves múlttal rendelkező, a városunkhoz szorosan kötődő zenekarnak nem lenne szabad, hogy ilyen hányatott sorsa legyen. Nincs rendjén mellőzni egy ilyen nagy hagyománnyal bíró zenekart. Semmiképp sem szeretnék ellentéteket szítani, csak azt szeretném, hogy továbbra is koncertezzünk, fellépjünk a szabadkai közönség előtt, visszakapjuk azokat a lehetőségeket, amelyek korábban bennünket illettek. Az egykori diákok, mostani akadémisták is azt tudakolják, hogy mikor zenélhetnek velünk – fejtette ki Zsiga Pál, aki azt is hangsúlyozta, hogy a zenészek szívesen játszanának, csak erre nem kapnak támogatást.

– Kiváló művészekről van szó, azt egyenesen elutasítom, hogy a zenekar színvonala csökkent volna, hiszen fel sem léphetünk. Ha lehetőséget kapnánk, megmutatnánk mit tudunk vagy kiderülne mit nem tudunk. A Szabadkai Filharmónia koncertjeit mindig óriási érdeklődés övezte. A zenekar nemzeti sokszínűségében is Szabadkát tükrözi. Akárcsak a Városháza, a Szabadkai Filharmónia is városunk egyik jelképe. Számos krízist megélt, de valahogy túlélte a háborúkat is. Nagyon szomorú, hogy a mai időkben is a megmaradása forog kockán. Több külföldi zenészkolléga is megrökönyödve vette tudomásul, hogy milyen helyzetbe kerültünk és szeretnék segíteni a Szabadkai Filharmóniát. Jelenleg egy támogatóval egyeztetünk. Ha ez sikerülne, a zenekar teljesen újjászületne. A Szabadkai Filharmónia aranykorának számított, amikor operazenekarként működött a Népszínházban. Akár az is nagyon jó lenne, ha a jövőben ismét a színházhoz kapcsolódhatna. Mi sohasem mondunk le a Szabadkai Filharmóniáról. Akárcsak jómagam, többen is szinte ebben a zenekarban nőttünk fel. Sokunk elődjei is ebben a zenekarban tevékenykedtek, játszottak és még fiatalon a zenekarba kerültek. Annak idején ez velem is így volt, 13 évesen zenéltem először a Szabadkai Filharmóniában – tudtuk meg Zsiga Páltól, aki arról is szólt, hogy tervben van egy magyarországi fellépés.

– A Szabadkai Filharmónia Budapestre kapott meghívást, hogy ott december 22-én egy karácsonyi/újévi koncertet játsszunk. Ennek rendkívül örülünk, de attól megfájdul a szívünk, hogy a saját városunkban nem léphetünk fel. Azt szeretnénk, ha a Szabadkai Filharmónia Szabadkán is játszana – mondta Zsiga Pál.

Működésében az önkormányzat nem illetékes”

A Szabadkai Filharmónia ügyével kapcsolatban a szabadkai önkormányzatot is felkerestük. Kérdéseinkre a következő választ kaptuk:

„A Szabadkai Filharmóniának 2017-ben 90 000 dinár lett jóváhagyva a Beethoven-napok projektumra. E projektum elfogadására a művelődés teréhez kapcsolódó pályázat révén került sor, amelyet minden év januárjában a polgármester ír ki.

2018-ban a Szabadkai Filharmónia jelentkezett a művelődés terén kiírt pályázati felhívásra, de a szükséges dokumentáció nem volt teljes, ezért a bizottság nem is foglalkozott az elbírálásával, az indoklás olvasható a 2018. április 24-én hozott határozatban, ami Szabadka város honlapján is megjelent.

2019-ben a Szabadkai Filharmónia nem jelentkezett a művelődési pályázatra és semmilyen támogatási igényre vonatkozó kérelmet nem intézett a szabadkai önkormányzat felé.

A Szabadkai Filharmóniának nincs intézmény státusza, polgárok egyesületeként tevékenykedik, így a működésében az önkormányzat nem illetékes.

Akárcsak más civil szervezetek esetében, elengedhetetlen, hogy a saját tettrekészségével, odaadásával, a támogatások különböző lehetőségeivel, mindenekelőtt a színvonalával és versenyképességével biztosítsa magának a zavartalan működést, amelyben támogatni fogja a helyi önkormányzat, akárcsak más erre törekvő egyesületet is.”