2024. április 26., péntek

Washington nem közvetít Belgrád és Pristina között

Az Egyesült Államok nem vállalja a közvetítő szerepét a Szerbia és Koszovó viszonyának rendezését szolgáló tárgyalásokon, ezt ugyanis továbbra is az Európai Unió tölti be - mondta Ivica Dačić szerb miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter csütörtökön a Prva televízió műsorában.

Mint mondta, Washington nem vállal közvetítői szerepet ebben a párbeszédben, de "igyekezni fog új megoldást találni egy kompromisszumhoz".
Úgy vélte, az amerikai vezetés azért is hozzá kíván járulni a megoldás kereséséhez, hogy azt politikai tőkeként felhasználhassa a közelgő amerikai elnökválasztáson.
"Az Egyesült Államok támogatja azt a szándékunkat, hogy megállapodásra jussunk. Ez nagy különbség, figyelembe véve, hogy a korábbi kormányok nem kívántak erről beszélni, azt hangoztatva, hogy a probléma már megoldódott" - hangsúlyozta Dačić.
Az elmúlt hónapokban ismét fokozódott a feszültség a felek között, miután Pristina tavaly novemberben 100 százalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra, s a koszovói parlament tavaly december 14-én elfogadta azokat a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik a biztonsági erők hadsereggé alakítását.
Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Pristina és Belgrád között uniós közvetítéssel kezdődött párbeszéd a kapcsolat rendezéséről 2013-ban, jelentős előrelépés azonban nem történt. A kapcsolat rendezése mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.