2024. április 26., péntek
ZOMBOR

Város nyilvános illemhely nélkül

Az idén júniusban 544 külföldi turista járt Zomborban, és 1344 éjszakát töltött a városban. Ez az adat a tavalyi időarányossal összevetve hihetetlen arányú, 60 százalékot meghaladó növekedést mutat. A külföldi vendégek jelentős része egy zenei és egy színházi fesztivál vendégeként érkezett a városba. A hazai turisták száma jelentéktelen mértékben visszaesett ugyan, ennek ellenére vendégéjszakáik száma növekedett, 871-en összesen 2082 éjszakát töltöttek a szálláshelyeken, ami 56,5 százalékos növekedésnek felel meg.

A délutáni, esti órákban nyilvános illemhely nincsen, de bár van mobil(Fekete J. József felvétele)

A délutáni, esti órákban nyilvános illemhely nincsen, de bár van mobil(Fekete J. József felvétele)

Elképzelni se tudom, hogy ha megérkezik a városba egy autóbusznyi turista, mihez kezd velük az idegenvezető, mert amíg én is távolsági járatokon utaztam, minden megállónál az illemhelyet rohantuk meg elsőként. Zomborban viszont nincsen nyilvános toalett. Illetve van egy a zöldségpiacon, de az csak a piac nyitvatartási ideje alatt üzemel. Az eléggé ramaty állapotban lévő, beázó tetőzetű WC a kofákat, a vevőket szolgálja ki, meg azokat, akik faluról utaznak a városba ügyes-bajos dolgaikat intézni a délelőtt folyamán. De mit csináljon a jobb körülményekhez szokott turista? Az idegenvezető biztosan elvezeti a csoportot a történelmi Megyeházára, mert Zomborban járni és Eisenhut Ferenc Zentai csata című monumentális festményét nem látni, óriási mulasztás lenne. Az épület minden emeletén vannak illemhelyek, de csak két ilyen, alig néhány fülkés létesítmény van nyitva, a többi a városi adminisztráció alkalmazottait szolgálja, ezeket értelemszerűen kulcs alatt tartják. A Párizsi utcában álló Rebrača-üzletház első emeletén van egy kis illemhely, de hát az nem nyilvános WC. Meglepő, hogy egyetlen más bevásárlóközpontjában nincsen WC. A horvátországi KTC üzletlánc zombori létesítményében önkiszolgáló étterem is működött, és ahol enni lehet, ott kötelező illemhelyről is gondoskodni. Annak viszont nem volt szennycsatornája, naponta járt a szippantós kocsi, az üzletház rövid idő után bezárt, elköltözött, a számára emelt behemót épület azóta is üresen, kihasználatlanul áll, miként vele szemben, az út túloldalán a Ziper betonbunkere.

A városban egyébként hajdanán három nyilvános illemhely is működött. Egy a Hősök parkjában, amit bezártak, elbontottak, majd bő egy évtizede egy önműködőre tervezett, pénzérme bedobásával nyitható ajtajú kis épületet emeltek helyére, ami soha, egyetlen napot se üzemelt. Mostanság azon elmélkedik a városvezetés, hogy a Prostor kommunális közvállalat rendelkezésére bocsájtja ezt a funkción kívüli, és már jócskán lepusztult épületet, hogy fölújítás után végre üzembe helyezze. Aztán volt egy nyilvános WC a Városháza átriumában, vécés nénivel, tiszta fülkékkel. Az épület felújításával ez a szolgáltatás is eltűnt. Végül volt egy a Bácska étteremhez ragasztott nyilvános illemhely, amit két utcáról is meg lehetett közelíteni, az ottani vécés néni viszont többet törődött a belépődíj inkasszálásával, mint a takarítással, oda csak az járt, akit nagyon hajtott a szükség. Az éttermet azóta bezárták, a bűzlő illemhelyet már korábban elbontották.

Maradt a piactéri, amelynek bérlője igyekszik tisztán tartani az általa vezetett létesítményt, de ha esik az eső, a tetőzet beázik, a víz a falakba épített villanyvezeték mellett talál magának utat, ami igencsak veszélyes. A város kész a teljes renoválásra, 2,5 millió dinárt tartogat a tetőjavításra, vezetékcserére, a szanitáris eszközök megújítására. A Prostor szerint az év végéig mindenképpen elvégzik ezeket a munkálatokat, és a felújítás során bizonyára tágasabbá is teszik a város egyetlen nyilvános illemhelyét. De mi lesz a felújítás ideje alatt? Ráadásul a renoválás nem oldja meg a nyilvános illemhelyek hiánya okozta gondokat.

A városban most megkezdték az országos strandröplabda-bajnokság döntőjének előkészületeit, ennek keretében két mobil WC-t helyeztek ki a főtéren. Biztató, hogy erre is gondolt valaki.