2024. április 26., péntek

Pártházból egyetem

A nagybecskereki komitét épületébe a karlócai FAM magánegyetem költözik be

A tervek szerint az idei tanév kezdetéig befejeződik az egykori nagybecskereki pártház (komitét) felújítása, ahová új bérlő, a karlócai FAM magánegyetem költözik be. Ennek köszönhetően leállították a város központjában álló épület több éve tartó pusztulását.

Újra lesz lakója a pártháznak(Kecskés István felvétele)

Újra lesz lakója a pártháznak(Kecskés István felvétele)

Évek óta majdnem üresen állt az épület. Majdnem, mert, hogy a négyemeletes épület még a SZSZP székhelyéül szolgált. A párt néhány irodát használt, a többi pedig az enyészeté lett. A szocialista pártban megerősítették, hogy irodájuk az új bérlő megérkezése után is az épületben marad. Feltehetőleg itt marad majd a szerb–orosz–belorusz társaság székhelye is. A bérleti szerződést öt évre írták alá, a magánegyetem pedig vállalta az épület belső felújítását. A beruházás értéke 350 ezer euró.
Nagybecskereken ezentúl a Műszaki Főiskola és a Mihajlo Pupin egyetem mellett még egy egyetemen lesz majd felsőfokú oktatás. Erre már hosszabb ideje van igény, és az önkormányzatban folyamatosan azt hangoztatják, hogy a fiatalokat itthon kell tartani. Néhány évvel ezelőtt az egy ideig üresen álló nagybecskereki kaszárnyában akartak egy oktatási központot létrehozni, de később az épületbe visszaköltözött a katonaság.
A FAM három éve van jelen Nagybecskereken. Tekintettel arra, hogy bővül a város ipari övezete, így igyekeznek a szükségleteknek megfelelő szakkádert kiképezni. Az önkormányzatban megelégedéssel fogadták az új bérlőt, mert reményt ad arra, hogy a helybeli és a környékbeli fiatalok egy része majd Nagybecskereken folytatja tanulmányait, ami reményt ad arra, hogy itt is maradnak.

A szűkebb városközpontban levő komitét épületét a nagybecskereki község gazdasága építette fel. Évtizedekig a JKSZ, a Szocialista Szövetség, a Szakszervezeti Tanács, a Harcos-szövetség és az Ifjúsági Szervezet székelt benne. A Jugoszláv Kommunista Szövetség szétesése után a SZSZP 1992-ben bírósági végzéssel vette birtokba a 2150 négyzetméteres épületet. Az évek múlásával a 48 iroda egy részét bérbe adták, közben közműdíjat nem fizettek. Kilenc évvel ezelőtt jogerős ítélet született a szocialisták kiköltöztetéséről, de mindmáig az épületben maradtak.