2024. április 26., péntek

„Ömlik” a víz és a sör a magyarországi üzletláncokból

Már a nyár eleje is rekkenő hőséggel kezdődött vidékünkön. Magyarország sem volt kivétel, sőt ott már június derekán sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok. Június 15-én Budapesten 34,7, a közeli Budakalászon pedig 35,8 Celsius-fokot mértek.

A csúcsértékek azóta feljebb kúsztak. Az időnkénti pokoli hőségek idején jelentősen megnőtt az ásványvizek, üdítők, sörök és jégkrémek iránti kereslet.

A nagy meleg megváltoztatta a vásárlói szokásokat is. Ez azt jelenti, hogy a többség a reggeli és a kora délelőtti, illetve a késő délutáni és az esti órákban intézi a bevásárlást, viszont a déli időszakban kevesebben mennek boltba.

A legjelentősebb magyarországi kiskereskedelmi lánc, a CBA üzleteiben kánikula idején ásványvízből legalább a duplája (olykor a háromszorosa), üdítőitalból és sörből pedig ötven százalékkal több fogy(ott), mint egy átlagos hőmérsékletű nyári napon. A jégkrémek értékesítése a legmelegebb augusztusi időszakokban a kétszeresére ugrott.

A Tesco áruházak már a nyár kezdete előtt nagyobb készleteket halmoztak föl az említett termékekből. Az időjárás miatt a hálózat üzleteiben is változás tapasztalható a forgalomban. Az extrém meleg miatt ásványvízből és üdítőből ugyanis sokkal többet tettek a kosarukba a Tescóban vásárlók a máskor szokásos bevásárlásaikhoz képest. Fagylaltból és jégkrémből meg kétszer-háromszor annyit. A virslik, grillsajtok, illetve a szezonális baromfi és sertéshús eladása is megnőtt az utóbbi hónapokban, ami nyilvánvalóan a nyári szabadságok idejére időzített gyakori szabadtéri sütés-főzéssel hozható összefüggésbe.
A szintén sok helyen üzletet működtető Spar áruházláncban üdítőkből és ásványvízből 25-30 százalékkal több fogy nyáron, mint egyébként. Márciushoz viszonyítva júliusban és augusztusban akár tízszeres mennyiség is elkel (a Spar-boltokban) a szezonális terméknek számító jégkrémekből.

A cégnél az idei nyár jóval gyengébben indult a szokatlanul esős és hideg május után. A sörök értékesítése esetében emiatt június elején még csak egyszámjegyű növekedésre számítottak éves szinten, ám az utóbbi hatvan napban megélénkült vásárlások alapján már tíz százalék fölötti forgalomerősödést valószínűsítenek.

Az elmúlt hét legmelegebb napjaiban az Auchan bevásárlóközpontokban is jelentősen megélénkült a kereslet az ásványvizek, üdítők, sörök, fagylaltok, jégkrémek iránt. Vitték a kültéri nyári játékokat és kerti bútorokat is, de sokan vettek összeszerelhető medencét, gyerekpancsolót is.

Az üdítőitalokból és ásványvizekből az Auchannál gyakran 50 százalékkal is több fogy egy-egy forró napon, mint egy átlagos hétköznap. Sörből is nagyobb mennyiségeket vásárolnak kánikula idején, minden öt Celsius-fokos emelkedés 5–10 százalékos forgalombővüléssel jár.