2024. április 26., péntek

Gunarasi vidám forgatag

A falunap megmozgatta, összefogta a falubelieket és a környéken élőket – Faluplakett-díj Koncz Reginának

Két napig jártak ünneplőben a gunarasiak a környező falvak lakosságával, illetve a rendezvénysorozat alkalmából hazatért elszármazottak.

A Faluplakett-díjat Koncz Regina opera-énekesnő vehette át Csorba Ottótól a szabadtéri színpadon (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

A Faluplakett-díjat Koncz Regina opera-énekesnő vehette át Csorba Ottótól a szabadtéri színpadon (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

A tömeges szombati szántóverseny után vasárnap is megtelt a szabadtéri színpad előtti tér. A délelőtti órákban kezdődött főzőverseny mellett az ingyenes légvárakkal és trambulinokkal első sorban a gyerekeké, az ifjaké és a kézműveseké volt a terep. Csorba Ottó, a helyi közösség tanácselnöke elégedettségének adott hangot, hiszen a csaknem két évtizede elindított falunapi ünnepség mára igazi közösségi élménnyé forrta ki magát.

– Nagy érték a településünk életében, hogy vannak szervezkedő és közösségben gondolkodó polgárai, a helyi közösség az anyagi hozzájárulással gyakorlatilag csak besegített a programok lebonyolításába. A nyugdíjasoktól az ifjúságig mindenki magáénak érzi ezt a rendezvényt, és teszi a dolgát, hogy mindkét nap gazdag tartalommal teljen el – fogalmazott a tanácselnök, aki elárulta azt is, hogy leginkább arról szeret beszélni, hogy mi minden zajlik a településen annak érdekében, hogy minél kevesebb gunarasi család döntsön az elvándorlás mellett, illetve a hazatérőknek legyen hova visszatérniük.

– A topolyai önkormányzat közreműködésével felújítottuk a rendőrség székházát, és az egészségház épületén is dolgozunk. Az idei évben átadjuk a Gunarast és a környező falvak útjait megfigyelő kamerahálózatot, Brazília és Bogaras korszerű és minőséges utcai megvilágítást kap. Terveink között szerepel egy nagyobb befogadó képességű közösségi terem építése is – tudtuk meg a tanácselnöktől, aki egy katartikus hangulatú koncertet követően, az esti művelődési program keretében nyújtotta át az ifjú operaénekesnek, Koncz Reginának, az idei gunarasi Faluplakett-díjat.

– Az elismerést azért alapítottuk, hogy megköszönjük azon falubeliek munkásságát, amivel messze földön is növelik Gunaras jó hírnevét. Reginára nagyon büszkék vagyunk, hiszen amellett, hogy magas szinten, de alázattal műveli énekesi hivatását, ha hazatér szüleihez, a falunkba, számos szakmai elismerése mellett megmaradt az a szerény és szeretettel teli gunarasi lánynak, akit nem ragadott el a színpad rivaldafénye – mondta Csorba Ottó.

Kenyérszentelő ünnepség a gunarasi templomban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kenyérszentelő ünnepség a gunarasi templomban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A zsúfolásig megtelt Kisboldogasszony-templomban Koncz Regina szóló koncertjén G. Caccini, J. S. Bach, Erkel F., Kodály Z. és W. A. Mozart művei csendültek fel, az ifjú gunarasi opera-énekesnőt Bálint Melitta kísérte zongorán. A komolyzenei dallamok után kenyérszentelő szentmisét mutatott be Zsolnai István helyi plébános, amit megtisztelt jelenlétével Kislinder Gábor községi elnök is. A kétnapos falunapi rendezvénysorozatból alaposan kivette a részét a helyi-, és a pobedai fiatalok összefogásából alakult Univerzum Ifjúsági Klub. Kovács Viktor, a szervezet elnöke elmondta, hogy a Gazdakör szervezésében zajló szántóverseny vetélkedőivel igyekeztek emelni a rendezvény hangulatát.

– Az egyik legsikeresebb versenyünknek a „paraszt picado” bizonyult, ami arról szólt, hogy egy szöges táblára kellett burgonyát célozni, a kihívással majdnem negyvenen szerettek volna megbirkózni. Csizma-dobó versenyt, akadálypályát, sörivó versenyt szerveztünk, de például palacsintaevésben, vödörtartásban is kipróbálhatták magukat a versenyzők, szombat este pedig nyári mozizhattak a falubeliek – tudtuk meg Kovács Viktortól.

A főzőversenyen 30 családi baráti társaság mutathatta meg, hogy ki tudja elkészíteni a legfinomabb disznó paprikást. A vasárnapi forgatagban a gunarasi Kék Nefelejcs Kézimunkacsoport varrottas munkáiból nyílt kiállítás, mint ahogy Petze István gyűjtő összeállításában I. világháborús, és az azt követő időszakból fennmaradt gunarasi katonaképekből is. A falunap hangulatát emelték a helyi önkéntes tűzoltók is, akik a székházuk előtti utcában mutatták be tudományukat, a tikkasztó melegben a tömlők tartalmából a szépszámú közönség is részesült. Az esti művelődési műsorban a falubeliek mellett fellépett több községbeli művelődési egyesület csoportja, illetve a Kótajról érkezett néptáncosok. Az idei gunarasi falunapot is tűzijáték és könnyűzenei koncert zárta.