2024. április 26., péntek

Újvidéknél és Belgrádnál a legszennyezettebb a Duna

Osztrák szakemberek szerint aggasztó a folyó szerbiai, romániai és bulgáriai szakasza

Európa egyik legjelentősebb folyója, a Duna, fuldoklik a szennyvíztől. Legutóbb osztrák szakemberek vizsgálták a folyó vizének minőségét, és ők is arra a következtetésre jutottak, hogy a folyam szerbiai, romániai és bulgáriai szakasza a legfertőzöttebb. Több osztrák tudós is rámutatott arra, hogy korszerű szennyvíztisztítók híján ürülékkel fertőzött a Duna ezen, alsó szakasza. A grazi tudósok szerint a Dunába ömlő ürülék szennyezése kritikus, s ez különösen aggasztó a nagy városokban, Újvidéken és Belgrádban.

Szennyvíztisztító híján ürülékkel fertőzött a Duna újvidéki szakasza is  (FOtó: Dávid Csilla)

Szennyvíztisztító híján ürülékkel fertőzött a Duna újvidéki szakasza is (FOtó: Dávid Csilla)

A tudományos munkával foglalkozó osztrák szakemberek minden hat évben mérik a 2600 kilométer hosszú Duna szennyezettségét. Kimutatták, hogy a Duna ausztriai szakaszán az Escherichia coli (kólibaktérium vagy kólibacilus) szintje alacsony, nem úgy mint a szerbiai, romániai és a bulgáriai szakaszon.

A bécsi és grazi egészségügyi egyetem, a Bécsi Műszaki Egyetem, illetve a kremsi Karl Landsteiner egyetem közzétette a Duna teljes szakaszán mért értékeket. Kiderült, hogy a folyó osztrák szakaszán 100 milliliter vízben 1050 kólibaktériumot találtak. A szakemberek szerint ez elfogadható érték.

A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság analízise alapján a Duna más szakaszán azonban rosszabb a helyzet. Bár javultak az értékek Romániában, a kólibaktérium aránya még mindig magas, ráadásul Bulgáriában a helyzetet az is nehezíti, hogy a Duna mellékfolyóiban is nagyon magas értékeket mértek.