2024. április 26., péntek
FIATALOK VILÁGNAPJA

Szórakozás és nem formális oktatás a VIFÓ-val

Augusztus 12-e a fiatalok világnapja. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok jogaira, kötelességeire, problémáira. Szerbiában és ezen belül Vajdaságban is sok szó esik a népességfogyásról, és több általános iskola, valamint középiskola is tanulóhiánnyal küzd. Ezzel szemben az is elmondható, hogy folyamatosan újabb lehetőségek nyílnak meg a fiatalok előtt. A szabadkai székhelyű Vajdasági Ifjúsági Fórum, vagyis a VIFÓ 1996 óta igyekszik szórakozási lehetőséget nyújtani a fiataloknak, emellett közösségépítő szerepe is megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet az iskolán kívüli oktatásra.

Berkó Szilárddal, a VIFÓ elnökével körbejártuk a szervezet tevékenységét és a fiatalok lehetőségeit.

Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint a középiskolások száma Szabadkán stagnál, és sajnos a szórakozási lehetőségeik viszonylag szűkösek, csupán néhány olyan hely van, ahova a diákok szívesen eljárnak hétvégén vagy akár hétköznaponként.

– Az utóbbi időben megfogyatkoztak a szórakozási lehetőségek, viszont van néhány olyan fix hely, ahova szeretnek járni a fiatalok. Számunkra is nagy kihívást jelent, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a különböző szórakoztató rendezvényekre. A VIFÓ több rendezvénnyel igyekszik kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a fiataloknak, és az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy az oktatással kapcsolatos rendezvényeink iránt nőtt az érdeklődés, viszont ez nem mondható el a szórakoztató jellegű programjainkról. Mi igyekszünk a hagyományos, hangszeres zenére építeni, annak ellenére, hogy azt látjuk, hogy ezt egyre nehezebb megtartani. Szeretnénk megőrizni az élő zenét, mivel meglátásaink szerint egy bulinak nem csak elektronikus zenéből és DJ-kből kell állnia – fogalmazott Berkó Szilárd.

Hogy mekkora az érdeklődés az oktatással kapcsolatos rendezvényekre, azt jól szemlélteti a VIFÓ legismertebb programja, a júliusban megrendezett Vajdasági Szabadegyetem, amire már egy hónappal a rendezvény előtt elkelt minden jegy, ami korábban még nem történt meg. Ez talán azt is jelenti, hogy az ilyen jellegű programokból hiány van.

Az egyesület VIFÓ Education néven Facebook-oldalt működtet, ahol az oktatással kapcsolatos témáknak ad teret.

– Elsősorban a VIFÓ Ifjúsági Konferencia, a VIK fut ezen az oldalon, de igyekszünk más tartalmaknak is felületet biztosítani. A nem formális oktatás a VIFÓ egyik alappillére, mivel azt tapasztaljuk, hogy a diákok és a hallgatók nyitottabbak az ilyen formájú tudásszerzésre, és könnyebb felkelteni a kíváncsiságukat. Ilyen rendezvényünk a diákhétvége is, ahol a középiskolások nem az iskolában megismert módon szerezhetnek meg bizonyos tudást vagy tapasztalatot az élettel kapcsolatban, vagy akár konkrét szakterülettel kapcsolatban. A diákhétvége mellett a már említett VIK-en is a nem formális oktatáson van a hangsúly, azzal, hogy ez mindenki számára nyitott, de leginkább egyetemi hallgatók vesznek rajta részt. Szabadka esetében meg kell említeni a Kiállni sosem ART című rendezvényünket is, ami szintén nagy népszerűségnek örvend az elmúlt időszakban – mondta a VIFÓ elnöke.

Vidékünkről, ha általános iskola után nem is, de középiskola után sokan külföldön, elsősorban Magyarországon folytatják tanulmányaikat. Berkó Szilárd elmondása szerint a VIFÓ tagjai között is többen vannak olyanok, akik a határ túloldalán tanulnak, de ez nem okoz gondot számukra, rendszeresen részt vesznek a gyűléseken, és a szervezésből is kiveszik a részüket, és ha van egy bizonyos szintű elhivatottság, akkor a távolság nem okoz akadályt. Ugyanígy a rendezvények látogatói között is rendszeresen találkoznak olyanokkal, akik Magyarországon járnak egyetemre. Ebből a szempontból a Szabadegyetem külön vonzerővel bír, hisz vannak olyan visszatérő vendégeik, akik az évben csupán azon egy hét alatt tartózkodnak itthon, hallhattuk Berkó Szilárdtól.