2024. április 26., péntek

Háromnapos zeneünnep

Laza délutánok és hosszúra nyúló éjszakák a Green Future Fesztiválon

A nyári fesztiválokról általában a felhőtlen szórakozás, a kikapcsolódás, a zene, a koncertek és az alkoholmámor juthat eszünkbe, pedig többségük nappali programokat is biztosít az odalátogató fiatalok számára. Így van ez augusztus 8-ától 10-éig is, az adai Green Future Fesztiválon, amely az idén már hetedik alkalommal várja a könnyed kikapcsolódásra vágyókat. A fesztiválon felkapott magyar előadók mellett világhírű lemezlovasok is föllépnek, de napközben a sporté és a pihenésé a főszerep.

Bár a csütörtök éjjeli eső kissé megzavarta a bulizni vágyókat, a hangversenyeket mégis megtartották. Aki fedett helyre vonult volna félre, az többek között Cabafi Leonetta és Nagy Patrik vízipipás sátrában lelhetett átmeneti otthonra. Ők Németországban dolgoznak az autóiparban, és felfigyeltek arra, hogy míg ott szinte minden utcasarkon be lehet térni valahova vízipipázni, itthon csak az igény lenne meg rá. Így hát kapták magukat, és bevásároltak: a fesztiválra tíz vízipipával és rengeteg párnával fölszerelkezve érkeztek. Patrik elmondta, hogy több íz közül lehet náluk választani:

– Nagy a választék, huszonháromféle ízt hoztunk. A vízipipa éppen csak köszönőviszonyban van a cigarettával: nikotint alig tartalmaz, inkább az elektronikus cigarettához hasonlítható.

A vízipipa népszerűsége részben annak köszönhető, hogy érdekesek az új ízek, de nem elhanyagolható a társasági élmény és a pihenés szerepe sem.

Nagy Patrik szerint a vízipipa közösségi élményt nyújt (Gergely József felvétele)

Nagy Patrik szerint a vízipipa közösségi élményt nyújt (Gergely József felvétele)

Egy vízipipát egyszerre négyen szívhatnak, de gyakran előfordul, hogy többen ülik körbe. A bulizásba belefáradt fiatalok pedig elvonulhatnak egy nyugis helyre, ahol kicsit kifújhatják magukat. A színes párnák és lengedező illatok között a vízipipás helyszín hangulatos oázisként várja a fesztiválozókat.

Leonetta úgy látja, hogy a fesztiválozó fiatalok szívesen térnek be hozzájuk, ezért a jövőben több rendezvényre is szeretnének ellátogatni.

A fesztiválozók többsége pénteken délelőtt vagy mélyen aludt, vagy még csak ébredezett. Akik délelőtt is talpon voltak, azok a helyszín és az időjárás adta lehetőségeknek eleget téve leginkább a medencékben pancsoltak, néhányan pedig elővették a minden valamire való fesztiválozó alapfelszerelését, a kártyapaklit. Úgy tűnik, a szervezők a nappali programok kialakítása során a fesztiválozók feltételezett bioritmusához igyekeztek alkalmazkodni, és elsősorban azokra gondoltak, akik a kora délutáni órákban kecmeregtek ki az ágyból vagy a sátorból. A fesztivál nappali programjai így kora délután kezdődtek meg. Ezek egy része a sportra összpontosított, így az arra vágyók focizhattak, röplabdázhattak, részt vehettek vízi aerobikon, és a Vajdasági Magyar Diákszövetség fekvőtámaszversenyén is megmérettethették magukat. Szintén délután került sor a VMSZ Ifjúsági Fórumának WaterPump elnevezésű programjára, amely a felfrissülni vágyóknak kedvezett, valamint beach partyra és a sörpongra, amelyek évek óta visszatérő elemei a fesztivál programjának. Este olyan fellépőkkel találkozhattak a fesztiválozók mint a ByeAlex és a Slepp együttes vagy Marika Rossa lemezlovas.

Szombaton délután szintén kettőkor veszi kezdetét a nappali program: a pénteki naphoz hasonlóan röplabda és foci várja az érdeklődőket, illetve egy újabb beach partyn vagy sörpongon is részt lehet venni. Emellett vízi aerobik, fesztiválhaj és -smink workshop és környezetvédelmi akció is lesz. Utóbbin az IFIX-sátor környezetvédelmi akciójában lehet részt venni. A szervezet egy zsáknyi összeszedett szemétért cserébe biztosítja a résztvevők felfrissülését. A részvételhez szemeteszsákot a sátornál lehet kérni, az akció célja pedig az, hogy minél kevesebb szemét csúfítsa Ada területét.

A zenei műsor az eddig megszokottak szerint alakul: este kilenckor kezdődik, és három helyszínen zajlik. Szombaton este fellép többek között a Hidden Empire és James Zabiela is.