2024. április 26., péntek

Vučić: A nép dönt mindenről

Aleksandar Vučić államfő tegnapi sajtótájékoztatóján többek között szólt a szombat esti ellenzéki tüntetésről, az országos infrastrukturális befektetésekről, valamint a választásokról.

Vučić elmondta, a szombat esti tüntetések résztvevői nagyon jól tudják, hogy megsértették a törvényt. Hozzátette: ezentúl, amikor Egy az ötmillióból tüntetés megtartására kerül sor Belgrádban, akkor a rendfenntartó erők távolítsák el a korlátokat az intézmények elől, mert a tüntetők így mutatják meg valódi énjüket – jelenti a B92 hírportál.

– Megtehetnek mindent, csak ne sértsék a törvényt, és ne alkalmazzanak erőszakot. Az országban meg kell vigyáznunk a békét, én nem szeretném itt viszontlátni a párizsi forgatókönyvet – mondta az államfő. Hozzátette, szombat este a kormány épülete előtt történt tüntetéseken a hadsereg biztonsági szolgálata reagált, és nem valamiféle magánbiztonsági szolgálat emberei.

– Nem alkalmaztak brutális erőt, fegyver sem volt náluk, de közbe kellett lépniük, amikor a korlátokat ledöntötték. A hadsereg biztonsági szolgálatának kötelékébe tartozó emberek még Boris Tadić idejében is itt szolgáltak. Azok, akik elküldik gyermekeiket a tiltakozásokra, felelősséget vállalnak. Legközelebb azonban csak a zsandárlányok lesznek a biztonsági szolgálatban, aztán próbálják őket molesztálni – magyarázta Vučić.

Az államfő kifejtette: ha ezt Washingtonban, a Fehér Ház előtt tették volna a tüntetők, akkor rövid időn belül lelőtték volna őket.

Vučić elmondta azt is, hogy a kormány épülete előtt kb. 225-228 ember protestált, a tiltakozó megmozduláson pedig hozzávetőleg 300-400 személy vett részt.

Az államfő felvázolta azt a beruházási tervet, amelynek keretében 10-12 milliárd euró befektetéssel nagy összegeket költenének az ország infrastruktúrájának a fejlesztésére, de tervezik a gyermekvállalást serkentő intézkedések bővítését, a turizmus fejlesztését, és a fiatalok lakásgondjainak az orvoslását is.

Hangsúlyozta, 10 milliárd eurót könnyen tudnak biztosítani ezekre a célokra, de lehet, hogy a keretet 12 milliárdra bővítenék. Mint fogalmazott, a reformoknak köszönhetően sikerül megváltoztatni Szerbiát.

Kiemelte, hogy az ország szennyvízhálózatának bővítésére és a szennyvíztisztítók építésére 3 milliárd eurót költenek, ami ígérete szerint azt jelenti, hogy 4-5 év múlva az ország minden településén lesz szennyvízhálózat és tiszta ivóvíz.

A sajtótájékoztatón szó esett a választásokról is, amelyről a kormányfő úgy nyilatkozott, hogy az ellenzék és a kormány képviselőinek a tárgyalásai után nincs jelentős előrelépés, mivel az Egy az ötmillióból mozgalom nem rukkolt elő semmiféle konkrét ötlettel – olvasható az N1 televízió honlapján.