Cserkészet héttől hatvanéves korig

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség vezetőképző tábora Magyarkelebián

B.em

2019. augusztus 9., 16:45

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A tíz cserkésztörvény erkölcsi és gyakorlati útmutatót ad a cserkésznek, ám mindezt nem elég csak elméletben elsajátítani, hanem a gyakorlati alkalmazása is rendkívül fontos. Ha a cserkészekkel kapcsolatban gyakorlatról beszélünk, akkor a táborozás, a szabad ég alatt, az erdőben töltött időszak juthat eszünkbe. A cserkészek egy csoportja augusztus elsején vette birtokába a magyarkelebiai erdőt, ugyanis itt kerül megrendezésre a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség által szervezett vezetőképző tábor, amelyen belül több altáborban folynak a képzések.

A nagy- és kiscserkészek találkozása a reggeli imádság előtt (Fotó: Benedek Miklós)

Újságírói kérdésre Magyar Dániel, a VMCSSZ mozgalmi vezetője, a tábor gazdasági felelőse elmondta, hogy a tábor több altáborból áll, többek között őrsvezetőképzőben és kiscserkész őrsvezető-képzőben, illetve a mintatáborokban folyik a munka. Ottjártunkkor a tábor teljes létszáma 186 fő volt, amiből 31-en a 6–10 éves kiscserkészek táborát erősítették, a nagycserkész mintatáborban 36 11–14 éves gyermek tartózkodott, a vezetőképzőnek 39 jelöltje volt, míg a kiscserkész őrsvezetői táborban nyolc jelölt vett részt. Rajtuk kívül meg kell említeni a kiképzőket, azokat a felnőtteket, akik a programokat irányítják. A résztvevők a 7-től 60 éves korig terjedő korosztály tagjai. A táborlakók zömmel vajdasági gyerekek, ám a vezetőképző táborba érkeztek kárpátaljaiak is, illetve vannak olyan vezetők, akik Erdélyből, illetve Magyarországról érkeztek.

Mint megtudtuk, minden tábornak megvan a maga beosztása, de közös bennük, hogy a táborlakók délelőtt és a délután folyamán is különböző programokban vesznek részt.

– A mintatáborokban amellett, hogy a vezetőképző résztvevői itt tudják gyakorolni, hogyan kell foglalkozni egy 6–8 fős őrssel, többek között kézműves-foglalkozások vannak, illetve az év folyamán elméletileg megtanult dolgokat itt a gyakorlatban is kipróbálhatják. A nagycserkészektől elvárjuk, hogy maguk készítsék el a szükséges padot, asztalt, lavórtartót, csajkatartót, vagyis azon kísérőelemeket, amelyek egy őrs kényelmét hivatottak biztosítani. Az olyan dolgokat, amiket otthon normálisnak tartunk, azt itt saját maguknak kell a cserkészeknek megteremteniük. A tábor egyik célja, hogy a gyerekeket kimozdítsuk a kényelmi állapotból, mert otthon minden adott a számukra, viszont itt például el kell mosogatni. Itt megtanulhatják, hogy vannak olyan dolgok, amiket bizonyos korosztály már el tud végezni, és nem kell a szülőkre, vagy az idősebbekre várni – fogalmazott Magyar Dániel, akitől azt is megtudtuk, hogy például akadálypályát is készítettek, de számháborúra, és különböző stratégiai játékokra is rendre sort kerítenek.

Magyar Dániel (Fotó: Benedek Miklós)

– A nagytábor résztvevői közmunkában is részt vettek. A kelebiai önkormányzat biztosította a számunkra a helyszínt, és cserébe felkínáltuk nekik, hogy valamivel mi is hozzájárulnánk a közösség életéhez. A cserkészek két alkalommal is irtást végeztek, olyan terület kitisztításában segédkeztek, ahol kerékpáros-pihenőhelyeket alakítanak ki – mondta Magyar Dániel. Emellett a szelektív hulladékgyűjtésről is tartottak előadásokat, amelyeken azt vették észre, hogy a gyerekek tájékozottak ezen a téren, és a szelektív hulladékgyűjtéssel is segítenek az önkormányzatnak.

A vezetőképző tábor augusztus elsején kezdődött és vasárnapig tart. Emellett volt egy háromnapos előtábor, amelyen a résztvevők előkészítették a tábort. A nagycserkészek mintatábora szombatig tart, míg a kiscserkészeké ötödikén kezdődött és pénteken fejeződött be.

Szabó Hunor, a VMCSSZ mozgalmi vezetője elmondása szerint a felnőttképzés célja, hogy olyan településen is elinduljon a cserkészet, ahol eddig nem volt.

– A vezetőképző táborban először indítottunk felnőttképzést, amin 15 fő vesz részt. Ezt a képzésünket 18 évnél idősebbeknek hirdettük meg, és reméljük, hogy velük olyan helyen is be tudjuk indítani a cserkészetet, ahol eddig nem volt, többek között Magyarkanizsáról, Tótfaluból, Bácsfeketehegyről, valamint Kishegyesről vannak résztvevőink – mondta Szabó Hunor.

A tábor megrendezését a kelebiai önkormányzat mellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta, illetve több helyi termelő is felajánlásokat tett a tábor részére.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége