2024. április 26., péntek

Épül az ötszáz milliárd dolláros különlegesség

Két évvel ezelőtt jelentette be Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, hogy 500 milliárd dollár értékű különleges gazdasági övezetet hoz létre országa északnyugati részén. Bár ennek sikerét továbbra sem lehet biztosra venni, valami mégis elindult. Az optimisták megvalósíthatónak tartják a nagyszabású tervet, amely szerint 2030-ra a régió már évi százmilliárd dollárnyi értéket állít elő.

Jelenleg többnyire még csak álmos falvak terpeszkednek abban a hatalmas, csaknem 26,5 ezer négyzetkilométeres térségben, ahol a Neomnak elnevezett fejlesztéssorozatnak meg kell(ene) valósulnia. A vidék még mindig elhanyagolt és fejletlen a dúsgazdag országban.

A tervekben mindenestre rengeteg infrastruktúrafejlesztés, egy hatalmas kikötő, továbbá több új út, repülőtér, szálloda és ipari övezet, valamint tucatnyi kisebb város megépítése szerepel. Az övezetben ráadásul lazább szabályok lesznek érvényben, mint az ország más részein, ám szeszes italt valószínűleg itt sem kaphatnak a turisták.

Erről egyelőre kár elmélkedni, hiszen sokan eleve azt is megkérdőjelezik, hogy lesz-e bármi az egészből. Az utóbbi egy év ugyanis nem annyira Mohamed bin Szalmán reformterveinek megvalósításáról szólt, sokkal inkább a hozzá kapcsolódó konfliktusokról. Ezek nyomán már felmerült a kétely, hogy ő örökli-e a trónt, ha apja, az idős Szalmán király meghal.

Ám a kétkedők mintha nem vennék észre, hogy több építkezés már elkezdődött, sőt a Neom Bay repteret júniusban már meg is nyitották a menetrend szerinti járatok előtt. Neves külföldi cégek azonban – legalábbis nyilvánosan – még nem kötelezték el magukat a gigantikusnak képzelt beruházás mellett.

Jelenleg a térségben lakó több tízezer ember jó része vegyes érzelmekkel viszonyul a programhoz. Egyrészt lehetőséget látnak benne, az építőmunkások beáramlása miatt például máris jól jártak azok, akik lakóingatlanokat adnak bérbe. A sok bankautomata és egy éjjel-nappal működő kórház is csak azóta működik, hogy elkezdődtek a munkálatok.

Másrészt viszont többen attól tartanak, hogy az állam majd kisajátítja az ingatlanukat, mert kell a hely az építkezésekhez. Félelmük nem alaptalan, hiszen hivatalos becslés szerint húszezer embernek kell majd elköltöznie.