2024. április 26., péntek

A lakosság nem bízik az Unióban

Egy kutatás szerint inkább a hazai intézményeknek hisznek a szerbiai polgárok

A szerbiai polgárok közül többen hisznek a hazai intézményeknek, mint az Európai Uniónak, bizonyította egy újonnan elkészült felmérés. Az Eurobarométer elemzése kimutatta, hogy a szerbiaiak 37 százalékának van jó véleménye az EU-ról, 27 százalékuk viszont kifejezetten negatív álláspontot képvisel, amikor Brüsszelről van szó. A régióban egyébként Szerbia az egyetlen ország, amelyben bizalmatlanság alakult ki az Unió intézményeivel szemben. A megkérdezettek közül többen vallották, hogy hisznek saját kormányuknak, mint azt, hogy bíznak az uniós adminisztrációban. A polgárok 41 százaléka tekint bizalommal a szerb vezetőségre, s csak harmada, 33 százaléka az EU intézményeire.

A közvélemény-kutatást júniusban végezték el, s Szerbia európai jövőképével kapcsolatos kérdéseket tettek fel a polgároknak. Az eredmény az lett, hogy a régióban épp Szerbiában a legalacsonyabb a bizalom az EU iránt – jelentette a kimutatással kapcsolatos adatok ismeretében a belgrádi Blic napilap.

Az elemzés kitért a polgárokat aggasztó más témakörökre is. Három olyan terület van, ami aggodalommal tölti el az embereket: a munkanélküliséget a megkérdezettek 36 százaléka, a gazdasági helyzetet 33 százaléka, a bűnözést 25 százaléka jelölte meg legnagyobb problémaként.

Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban nincs jó véleménnyel a megkérdezettek 67 százaléka. Csak 31 százalékuk találta jónak a gazdaságot. Meglehetősen hasonlítanak ezek az adatok az Albániában és Észak-Macedóniában kapott válaszokra.

Általában véve az EU-ról alkotott kép Albániában a legkedvezőbb, ott az emberek 81 százalékának jó a benyomása, s csak 3 százalékuk mondta azt, hogy negatívan éli meg Brüsszelt.

A régió polgárai egy dologban értenek egyet: az Unióban a leginkább a szabad utazást, a határok nélküli mozgásszabadságot, az egyetemi oktatás lehetőségeit és a munkavállalási lehetőségeket értékelik.