2024. április 26., péntek

Rács a hídon

Nem biztonságos Nagybecskerek szárazon maradt látványossága

Nagybecskereken immár több mint három évtizede annak, hogy – a Béga folyó elterelése után szárazon maradt a Kisamerika lakótelepet a város központjával összekötő függőhíd. A mindenkori vezetés pedig mindmáig nem tudja eldönteni, hogy mit kezdjen a (hasznavehetetlenné vált) létesítménnyel.

Szárazon se biztonságos (Fotó: Kecskés István)

Szárazon se biztonságos (Fotó: Kecskés István)

Közben az eredeti célját elvesztett híd már kezdi veszélyeztetni az arra járók testi épségét. Pontosabban azokat a fiatalokat, akik – a tiltás ellenére – felmásznak a létesítményre. Ugyanis a korlátjának egy részét (ismeretlen személyek) leszedték és nyilván ócskavasként értékesítették. Az illetékesek a napokban emiatt egy újabb vasráccsal zárták el a lépcsőt. Persze kérdés, hogy ezzel sikerül-e majd megállítani a „vállalkozó kedvű” fiatalokat.

A városban többször is napirendre került a szárazon hagyott híd sorsa, de észszerű, mindenki által elfogadott, megoldási javaslat azonban mindmáig nem született. Annyi biztos, hogy közterületté nyilvánították a létesítményt, de a terület urbanisztikai tervének a kidolgozása még várat magára.

Hogy mi lesz a sorsa, azt csak találgatni lehet. Három megoldás lehetséges: vagy lebontják, vagy felújítják, vagy pedig konzerválják. Korábban olyan javaslat is elhangzott, hogy helyezzék át a Dijamant olajgyárhoz, ahol a közelmúltig kompon közlekedtek a közelben lakók. Erről azonban lemondtak, mert kiderült, hogy többe kerülne a művelet, mint egy (hasonló) új híd megépítése.

A jobb sorsra érdemes gyaloghidat 1962-ben emelték, az akkor még arra folyó Bégán. Aztán 1985-ben, a folyókanyar lerövidítésekor, a tervezők megfeledkeztek a folyót átívelő függőhídról. A folyómeder helyére ugyanis úgy tervezték meg a mesterséges tavakat, hogy a híd szárazon maradt.

Néhány évvel ezelőtt a szakemberek megállapították, hogy a híd nem biztonságos. Ekkor lehegesztették a feljárókat. Ez azonban nem akadályozza meg a fiatalokat abban, hogy felmásszanak rá. Közben, ismeretlen személyek a korlát egyes részeit elvitték. A híd közben Nagybecskerek egyik szimbóluma lett. Sok idelátogató fényképezkedett már le a szárazon maradt híd alatt, hiszen nem mindenhol látni ilyet. A jelekből ítélve egy ideig még így lesz.