2024. március 28., csütörtök

Nagykunsági Alkotótábor

Bácsfeketehegyen 24. alkalommal tartanak egész hetes alkotótábort

Tegnap Bácsfeketehegyen megkezdődött a XXIV. Nagykunsági Alkotótábor. A rendezvény egy héten át fog tartani, és a kultúrotthonban várja az érdeklődőket.

A tábort ez alkalommal is a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület szervezte. Hajvert Lódi Andrea, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a rendezvénynek igen nagy hagyománya van.

– Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokáig sikerült megőrizni ezt a tábort, mivel a gyerekek évről-évre visszajárnak, és van érdeklődés is. Ebben az évben 150 éves a művelődési élet Bácsfeketehegyen, ezért különös figyelmet szeretnénk szentelni a hagyományainknak, a hagyományőrzésnek. Ezért is nagyon fontos számunkra, hogy ez a tábor fokozott figyelmet fordít a hagyományos anyagokra, a hagyományos technikákra. Nagyon odafigyelünk arra, hogy csak természetes anyagokból dolgozzanak a gyerekek, és úgy látom, hogy ezt nagyon élvezik. Az is nagy öröm, hogy ehhez a munkához sikerült pályázati forrásokat találni. Ennek köszönhetően tudjuk biztosítani azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a zavartalan munkához – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy igen nagy az érdeklődés a tábor iránt.

– Az első napon 38 gyermek vett részt a tábor munkájában, de tudni kell, hogy ez nem egy bent alvó tábor, napközben folynak a foglalkozások. A gyerekek reggel eljönnek, este hazamennek, és általában úgy alakul, hogy a második naptól kicsit többen csatlakoznak a tevékenységekhez. A bácsfeketehegyi gyerekek mellett vannak kishegyesi résztvevők is, de sok a Bácsfeketehegyről elszármazott gyermek is. Ők a rokonságnál nyaralnak, de közben eljönnek a táborba is. Ily módon vannak budapesti, svájci gyerekek. Nagyon örülünk, hogy ők is itt vannak – fogalmazott Hajvert Lódi Andrea.

A táborban a munka csoportokban folyik, minden foglalkozást külön oktató vezet. Amikor kész a munka az adott oktatóval, a gyerekek átmennek egy másik helyszínre, ahol egy másik oktató várja őket – mondta el lapunknak Tóth Harangozó Vera, a tábor egyik szervezője.

– A táborban szövéssel, kunhímzéssel, gyöngyfűzéssel, korongozással, nemezeléssel, népi játékokkal és énekekkel foglalkozunk. Az egésznek az adja a kun jelleget, hogy belevisszük a kun motívumokat a munkánkba. A nagykunsági kézművességet szeretnénk átadni a gyerekeknek, mivel a bácsfeketehegyiek a Nagykunságból származnak. Például csinálunk csigatésztát is, mert ez a tészta onnan származik – számolt be a szervező, majd arról is szólt, hogy a foglalkozások reggel 9 órakor kezdődnek. Az ovisok délig vannak ott, az iskolások pedig délután 6 óráig maradnak. Ebédet mindenki kap, uzsonnát csak az iskolások. Tóth Harangozó Vera végül arról is szólt, hogy a táborban készült alkotásokból pénteken 17 órakor kiállítás fog nyílni.

Az idei nagykunsági alkotótáborban hét oktató foglalkozik a gyerekekkel: Tóth H. Vera (kunhímzés), Sárándi Gyöngyi (szövés), Nagy Lengyel Anikó (gyöngyfűzés), Horváth Renáta (agyagozás), Tokics Etelka (rongylabda-varrás), Török Noémi (népi ének), Tumbász Kornélia (népi gyermekjátékok). A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási Titkárság és Kishegyes község önkormányzata támogatják.