2024. március 28., csütörtök

Régi mesterségekkel ismerkednek

Kisoroszon XIX. alkalommal tartják meg a Népművészeti Tábort

Hetven általános iskolás diák vesz részt az idei, XIX. Kisoroszi Népművészeti Táborban, amelynek ezen a héten a helybeli Szórványközpont ad otthont. A tábor elsődleges célja az, hogy a fiatalokkal megismertessék és megszerettessék a régi mesterségeket.
A fafaragás, nemezelés, gyöngyfűzés, agyagozás, hímzés és újrahasznosítás mellett a gyerekek számára ügyességi vetélkedőket, csapatjátékokat szerveznek. Táncolnak, magyar népdalokat énekelnek. A tordai Restás Edina kedvence az agyagozás és a nemezelés. De, mint mondja, minden foglalkozás nagyon jó és nagyon sok mindent megtanult. Szerinte sokkal jobb a táborban, mint hogyha otthon unatkozna.

Megismerni és megszeretni (Fotó: Kecskés István)

Megismerni és megszeretni (Fotó: Kecskés István)

A gyerekeket korcsoportonként osztottuk be a foglalkozásokra. Délelőtt három- és délután háromórás foglalkozások vannak.
– Esti programokat is tartunk: volt tegnap bábszínházunk, holnap jönnek a szajáni Ady Endre ME táncosai, énekmondói, illetve különböző csapatjátékokat is szerveztünk a gyerekek számára. Mivel az idén II. Rákóczi Ferenc Emlékév van, ezért úgy próbáltuk a játékokat megszervezni, hogy Rákócziról szóljanak – mondta Bacsik Lőrinc Natália, táborvezető, hangsúlyozva, hogy nagyon fontos ezt a tábort megszervezni, hiszen sok gyerek nem juthat el másik táborokba.

A tábor szervezője a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, amely tágas helyszínt biztosít a foglalkozások lebonyolítására. A szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló kisoroszi magyarság közösségi életének a központja is egyben. Büszkék arra, hogy immár lassan két évtizede folyamatosan megszervezik a népművészeti tábort.

– Minden évben tartunk attól, hogy hányan is lesznek a táborban, de mire a bejelentkezés utolsó napja elérkezik, addigra nagy megelégedéssel tudjuk nyugtázni, hogy újra ugyanannyi gyerek jelentkezett. Az idén is például hetven gyerek van jelen. Az eddigieket elemezve mint szervezők megállapíthattuk, hogy olyan gyerekek is eljöttek, akiknek a szülei valamikor szintén jártak a táborban. De nagyon sok elvándorolt szülő is úgy alakítja, hogy ebben az időben legyen szabadságon, és eljöhessen Kisoroszra, amikor is itt zajlik a tábor. El kell mondani azért, hogy Vajdaság minden részéről vannak itt gyerekek. Mert nagyon sokan nem külföldre mentek el, hanem akár Szabadkára vagy Zentára, és onnan is visszajönnek a gyerekek a nagymamához vagy a nagytatához, vagy éppenséggel a rokonokhoz – mondja Talpai Sándor, a kisoroszi Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnöke.

A tábor egyik visszajáró látogatója az ásotthalmi Csányi Bálint is, akinek a nagyszülei Kisoroszon élnek, a szülei is ebben a faluban nőttek fel. Tehát van még kihez hazalátogatni. 

– Másrészt nagyon szeretek is itt lenni. A foglalkozások közül talán a gyöngyfűzés a kedvencem, de mindegyik nagyon élvezetes. Nagyon megéri eljönni ebbe a táborba, mert mindig van mit csinálni, nem unatkozunk. Barátságokat szerzünk itt és tényleg nagyon jól érezzük magunkat – mondja.        

A tábor egyik fontos célja az, hogy alkotásra ösztökélje a fiatalokat. A magyarcsernyei Szekula Flóra karkötőt és három virágot készített, de a nemezelt és agyagozott is, de szeretne még részt venni a hímzésen, pénteken pedig újrahasznosított anyagokból készítettek különböző bábokat.

Az öt nap alatt készített munkákból vasárnap kiállítást tartanak. A nyakláncot, hajkötőt, tolltartót, táskát, vagy székpárnát pedig a gyerekek hazavihetik.