2024. április 26., péntek
EURÓPA-LIGA

A Honvéd kikapott, de még továbbjuthat…

Bár a magyar csapatok előtt adott volt a lehetőség a továbbjutásra az Európa-liga második selejtezős fordulójában, egyik NB I.-es gárda sem tudta kihasználni az alkalmat. A Marko Nikolić vezette Fehérvár (ex-Vidi) 1:0-s előnnyel utazott a távoli Liechtensteinbe, ahol a Vaduz meglepetésre 2:0-ra nyerni tudott, így a székesfehérvári együttes búcsút intett az európai reményeknek. A vendéglátó klub képviselői közül többen is úgy nyilatkoztak, hogy a Fehérvár a nagyképűsége miatt esett ki az El-ből, mert nem hitték el, hogy a Vaduznak lehet keresnivalója ellenük.

A Debrecen már az odavágón nagy pofont kapott az olasz Torinótól, így csak a tisztes helytállásra maradt sansz. Herczeg András legénységének a helyszínen több mint 15 ezer néző szurkolt, a Nagyerdei Stadionban pedig hazai gólt is láthatott a szurkolósereg. A Torino végül 4:1-re nyert, így 7:1-es összesítéssel lépett át a debreceni csapaton.

A legnagyobb visszhangot hazai és külföldi újságoknál is egyértelműen a botrányos Craiova–Honvéd találkozó idézte elő. Az első mérkőzés gól nélküli döntetlenje után a felek ott folytatták a játékot, ahol abbahagyták. Sem a románok, sem a magyarok nem tudtak érdemleges produkciót felmutatni, így kilencven perc után következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. Amikor már úgy tűnt, hogy a mérkőzés zavartalanul csordogál egészen a tizenegyespárbajig, elszabadultak az indulatok. Egy hazai helyzet után jókora csetepaté alakult ki a pályán, a román szurkolók pedig egy hanggránátot is pályára dobtak, amely történetesen Arnold Hunter játékvezető mellett robbant fel. A bírót hosszasan ápolták a füvön, miközben az UEFA ellenőrei folyamatosan egyeztettek a csapatok képviselőivel. A játék csaknem fél óráig állt, végül a tartalék játékvezető irányításával büntetőpárbajra került sor. A meccset több magyarországi és külföldi lap szerint azért nem lehetett idő előtt lefújni, mert a román rendfenntartók nem tudták volna garantálni a jelenlévők testi épségét a stadion elhagyása során. Büntetőkkel ugyan 3:1-re nyert a Craiova, a Honvéd azonban hivatalosan is megóvja a visszavágót, s a korábbi példákból kiindulva jókora esély van arra, hogy a meccset 3:0-s Honvéd-sikerként könyvelik el.

A szerbeknél a Čukarički a héten a Moldétól kapott ki, a Partizan pedig csütörtökön este abszolválta kötelező feladatát, és a második félidőben szerzett három találatával bebiztosította a továbbjutást a Connah’s Quay ellen. A fekete-fehérek következő ellenfele a török Malatyaspor lesz.