2024. május 5., vasárnap

Augusztus 24-én Barázda

A szenttamási helyi közösség szervezésében augusztus 24-én kerül sor a jubileumi, 20. Szenttamási Barázda rendezvényre. Az egy-, két- és többvasú ekékkel zajló szántóversenyt a Pionir mezőgazdasági birtok parcelláján tartják meg, és a szervezők a kísérőrendezvények mellett minden résztvevő számára ingyenes reggelit és ebédet biztosítanak. Az idei szántóverseny részleteiről a szervezőbizottság elnökét, egyben a helyi közösség első emberét, Ninoslav Jokanovićot kérdeztük.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

−Tekintettel arra, hogy az idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a verseny, a szervezőbizottság mindent beleadott, hogy emelje az eddig is színvonalas rendezvény népszerűségét, és hogy a versenyzők mellett minden korosztály, minden polgár megtalálja a számára érdekes mozzanatokat. Igen sokan bekapcsolódtak a szervezésbe, hiszen egy tömeges és a község hírnevét öregbítő rendezvényről van szó. Az ötlet 1997-ben, az akkori téli mezőgazdasági előadásokon merült fel először, és még azon a nyáron Füstös Illés és Kancsár Antal kezdeményezésére a Srbobran Földműves-szövetkezet és a Hagyományápolók Klubja közös szántóversenyt rendezett. Akkor csupán néhány versenyző állt rajthoz, a következő két évben viszont már többen voltak. A harmadik rendezvény után a helyi közösség vette át a Szenttamási Barázda szervezését, és azóta is itt ülésezik a szervezőbizottság. A rendezvény célja nem változott, azaz a mezőgazdaság gépesítése, népszerűsítése és fejlesztése mellett a pontos és  minden követelménynek megfelelő szántáson van a fő hangsúly – magyarázta a szervezőbizottság elnöke.

Mint mondta, a verseny az idén a Pionir birtokon zajlik, mintegy 3 kilométerre a településtől, és részt vehet rajta minden traktorista, nemre és korra való tekintet nélkül, és függetlenül attól, hogy mezőgazdasági vállalat, illetve földműves-szövetkezet dolgozója vagy önálló mezőgazdasági termelő.

A résztvevők a búzatarló leszántásában versenyeznek (25 centiméter mélységre) könnyű és nehéz traktorokkal.

A kategóriák:

1. Könnyű – A csoport (1-2 fejes ágyekék és váltvaforgatók).

2. Közép – B csoport (3 fejes ágyekék vagy váltvaforgatók).

3. Nehéz  – C csoport (4 vagy többfejű ágyekék vagy váltvaforgatók).

Mindhárom kategória első, második és harmadik helyezettje díjban részesül.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

A parcellákat megszámozzák, a sorrend pedig kategóriánként sorsolással dől el. Minden kategóriában szakzsűri bírálja és pontozza a versenyzőket, a verseny folyamán lehet pozitív és negatív pontokat is gyűjteni. Nem a gyors, hanem  a minőségi munka a fontos. A három zsűritag a verseny végén összegezi a pontokat, és az első három helyezettet díjazza. Az első helyezett 25 000, a második 20 000, a harmadik pedig 15 000 dinár pénzjutalmat kap. Mindazon versenyzők számára, akik díj nélkül maradnak, vigaszdíjként a szervezőbizottság különféle mezőgazdasági terméket, vetőmagot, növényvédő szereket, műtrágyát... adományoz.

– A kísérőrendezvények közül elsősorban a fiataloknak szóló sportversenyekre és vetélkedőkre hívnám fel az érdeklődők figyelmét, hiszen itt is minden egyes versenyszám győztesét különdíjban részesítünk, a rendezvényre látogató várandós anyukák számára pedig vásárlási utalványokat biztosítunk. És még nem szóltam a jó hangulatot biztosító zenekarról, a rendezvény kulturális részéről és sok más érdekességről, amivel várjuk mind a helyi, mind a vidéki látogatókat. Néhány napon belül a versenykiírás is megjelenik, de már most szeretném felhívni a mezőgazdasági szövetkezeteket, vállalatokat és egyéni termelőket, hogy vegyenek részt a rendezvényen, akár versenyzőkként, akár kiállítókként – mondta végezetül Ninoslav Jokanović.