2024. április 26., péntek

A hadsereg több civilt ölt meg, mint a lázadók

Az év első felében csaknem négyezer civilt öltek vagy sebesítettek meg Afganisztánban, amiért elsősorban a kormányerők és a velük szövetséges NATO-erők a felelősek, és csak kisebb részt az iszlamista lázadók. A tegnap Kabulban bemutatott ENSZ-jelentésből az is kiderül, hogy a legtöbb polgári személy a fegyveres összecsapások során halt meg.

Az afganisztáni tálib lázadók és a Washington közötti tárgyalások fontos szakaszba jutottak, ezért az amerikai illetékesek azt remélik, hogy a 18 éve tartó háborút szeptemberig le lehet zárni egy békemegállapodással.

A diplomáciai erőfeszítések ellenére a háború még nem ért véget. Szinte naponta érkeznek hírek összecsapásokról. A civilek emiatt továbbra is állandó fenyegetettségben élnek: tartaniuk kell az őket is támadó lázadóktól, illetve attól, hogy harcok alakulnak ki lakhelyükön. És persze azzal is számolniuk kell, hogy a koalíciós erők légicsapásainak – amelyeknek célpontjai a lázadók – ők is áldozatául esnek. A tálibok ugyanis gyakran vegyülnek civilek közé, „élő pajzsként” használják őket.

Az ENSZ afganisztáni segélymissziójának (UNAMA) tegnap Kabulban ismertetett jelentése szerint a legtöbb civil földi összecsapás során vesztette életét, és csak ezután következnek okként a házi készítésű pokolgépek és a légicsapások.

A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei 531 civilt öltek meg és 1437-et megsebesítettek 2019. január 1-je és június 30-a között. A civilek közül 985-öt előre kiszemeltek, majd utána megtámadtak, köztük kormánytisztviselőket, törzsi és vallási vezetőket, segélyszervezeti alkalmazottakat. Közülük háromszáz meg is halt.
A kormányerők 403 civil halálát okozták, a NATO 314-ét, emellett a koalíciós erők együttvéve 680 polgári lakost sebesítettek meg az év első hat hónapjában, 31 százalékkal többet, mint a múlt év azonos időszakában.
A civil áldozatok összesített száma azonban 27 százalékkal csökkent az idén 2018 első feléhez képest. Igaz, a 2018-as adat a mindenkori legnagyobb volt a háború 2001-es kezdete óta. A lázadók az idén június végégig 43 százalékkal kevesebb civil halálát okozták, mint  tavaly.

Az említett idei adatokon belül legkevesebb 144 nő és 327 gyerek szerepel a halálos áldozatok között, és több mint ezer nő vagy gyerek sebesült meg. Légicsapás 519 civil halálát okozta az idén, közülük 150 volt gyerek.

Az áldozatok száma egyedül a harcok intenzitásának mérséklődésével csökkenne – véli Richard Bennett, az UNAMA emberi jogi vezetője. A harci kedv talán alábbhagy a külföldi erők végleges távozásával. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn jelezte, hogy Washington még a 2020-as (novemberi) amerikai elnökválasztás előtt meg akarja kezdeni a végleges csapatkivonást Afganisztánból.

Az Egyesült Államok már 2014-ben bejelentette, hogy Afganisztánban befejezte a harci műveleteit, ám azóta is támogatja az afgán biztonsági erőket.