2024. április 25., csütörtök

Búcsú a búcsútól

Véget értek az Anna-napok Kishegyesen

Vasárnap véget ért az Anna-napi rendezvénysorozat Kishegyesen. A négy napos program vasárnap csúcsosodott ki, ezen a napon reggeltől estig műsorok zajlottak, a piactéren pedig árusok várták az embereket. Ilyenkor a Fő utca megtelik élettel, számos külföldön élő kishegyesi látogat haza, és a rokonokat is ilyenkor látják vendégül a kishegyesiek.

Huszárok a lovasbemutatón (Lakatos János felvétele)

Huszárok a lovasbemutatón (Lakatos János felvétele)

A vasárnapi program Szalma Anna és párja elhelyezésével kezdődött a színház előtti téren. A két szalmabábút a Dália kézimunkacsoport tagjai készítették és állították fel, és már több éve a búcsú egyik érdekessége. Ezt követően a színház előtti téren álló színpadon a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tánccsoportjai, asszonykórusa és citerásai léptek fel. A műsort az Endukas Lovasklub által szervezett lovasfelvonulás követte, majd egy rövid csikós bemutató a kopjafánál. A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai az idén is egy látványos, hagyományőrző tűzoltó bemutatót tartottak, korhű egyenruhákban és felszereléssel. A közönség megtekinthetett egy huszárfelvonulást is. A szentmise a Szent Anna-templomban a szokásostól eltérően 11 órakor kezdődött, és a kishegyesi származású Kara Nándor tiszteletes celebrálta. Délután a hagyományos komolyzenei koncertnek ugyancsak a templom volt a helyszíne. A zenei eseményen tehetséges helyi fiatal zeneművészek léptek fel, és ez alkalommal is telt házas volt. A Szabadkai Rézfúvós Zenekar is már visszatérő vendég az Anna-napokon, s fellépésük ez alkalommal is elnyerte a közönség tetszését. A délután során a labdarúgópályán sor került a Rápóti-emléktornára, amit a csapat egy baleset során elhunyt szurkolójának a tiszteletére szerveztek.

A Szabadkai Rézfúvós Zenekar fellépése (Lakatos János felvétele)

A Szabadkai Rézfúvós Zenekar fellépése (Lakatos János felvétele)

Az idei rendezvénysorozat Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulója jegyében telt, ezért felléptek a békésszentandrási vendégek is. A nyugdíjas asszonykórust Dobos Ágoston lelkész kísérte hegedűn.

A záró este a felhőtlen szórakozásé volt, amiről több együttes gondoskodott. Elsőként a Szóljon hát a nóta együttes, majd a Night Crusiers Band lépett fel. A falu jubileumának jegyében ez alkalommal egy ünnepi tűzijáték tette színesebbé az estét. A rendezvénysorozat záró történése az ExYu Bend fellépése volt a Story kávézóban.