2024. április 26., péntek

Az új kenyeret ünnepelték Törökfaluban

A hétvégén kenyérszentelő ünnepséget és kakaspörköltfőző versenyt tartottak a településen

A kedvezőtlen időjárás ellenére jó hangulatban telt el vasárnap Törökfaluban a Százszorszép Művelődési Egyesület által tizenkilencedik alkalommal megtartott kenyérszentelő ünnepség, amelyen a hagyományokhoz híven ünnepi misén szentelték meg az új búzából sütött kenyeret a templomban.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

A falubeliek és vendégeik kora este díszmenetben vonultak a Szent Gellért római katolikus templomba a búzakoronával és az új kenyérrel, ahol Kormányos Zoltán törökfalui plébános ünnepi misén megáldotta azt, majd a rendezvény zenés-táncos művelődési műsorral zárult a Százszorszép Művelődési Egyesület székházában, mivel az eső miatt nem tudták a falu főterén, a szabadtéri színpadon megtartani az eseményt. Ezt megelőzően délelőtt ugyanitt 24 főzőcsapat részvételével kakaspörköltfőző versenyt rendeztek, amelyet a tornyosi Burány Richárd nyert meg, a törökfalui Oláh Beáta lett a második, a harmadik helyen pedig a testvértelepülés, Erzsébetlak csapata végzett. A helyszínen a délután folyamán felléptek az adai Venus+ Táncklub mazsorettjei, valamint cserkészjátékokat játszhattak a gyerekek, illetve volt alkalmi kirakodóvásár is.

A törökfalui lányok a búzakoronával Kormányos Zoltán és Nagy Rózsa társaságában (Csincsik Zsolt felvétele)

A törökfalui lányok a búzakoronával Kormányos Zoltán és Nagy Rózsa társaságában (Csincsik Zsolt felvétele)

– A kenyérszentelő ünnepség nagyon fontos számunkra, mert összetartja a falu apraját-nagyját. Már a készülődés során a szabadtéri színpad körül közel ötvenen szorgoskodtunk és készülődtünk, takarítottunk, a nyugdíjasok, a táncos gyerekek a szüleikkel és a művelődési egyesület tagjai. A készülődésnél már összekovácsolódik és egy akaraton van a falu apraja-nagyja. Az ünnepség napján pedig próbálunk a mindennapok rohanásában megállni, együtt lenni, egymásra odafigyelni, és összefogva ünnepelni, amit a kenyérszentelő koronáz meg, majd az esti művelődési műsor – közölte Nagy Rózsa, a Százszorszép ME vezetője, aki elmondta, a rendezvény megszervezésében az egyesületüket Ada község önkormányzata, a törökfalui helyi közösség, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap támogatta, az ügyintézésben sokat segített a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Csoóri Sándor Program keretében pedig a magyar kormány támogatásából népviseletet vásároltak a néptáncosoknak.

Az esti zenés-táncos irodalmi műsoron fellépett Törökfaluból a Százszorszép ME több néptánccsoportja és Tulipán leánykórusa, valamint Törökszegfű asszonykórus és a Mezei Pacsirta Hagyományápoló Egyesület Örökzöld kórusa. Továbbá bemutatkozott a zentai Pöndöly asszonykórus, a gunarasi Rozmaring asszonykórus, a kevi Bazsarózsa asszonykórus és a Jóbarátok tamburazenekar, a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja, a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja és a völgyparti Aranyeső asszonykórus is.