2024. április 25., csütörtök

Elektromos járművek bűvöletében

Szabályzat készül a trottinette, a roller, valamint a gördeszka használatára

Az elektromos robogók, kerékpárok látványa már szinte megszokottá vált az utakon, de az idei év slágere, az elektromos trottinette, a roller, valamint a gördeszka egyre népszerűbb a nagyvárosokban. Belgrádban is egyre többen vásárolnak maguknak ilyen járművet, hiszen gyorsan át lehet siklani a forgalmi dugókon. Felmerül viszont a kérdés, hogy mennyire biztonságosak ezek a járművek a közlekedésben, és hol a helyük, a járdán, vagy az úttesten.

Az időjárás viszontagságai miatt idényjellegű jelenségről van szó, hiszen a felmelegedés, a meleg népszerűsíti ezt a fajta közlekedési módot, ugyanakkor várható az is, hogy ez nem lesz múló divat. Emiatt a közlekedésbiztonsági ügynökség elkezdett foglalkozni az elektromos járműveket szabályozó rendelkezésekkel, így várhatóan hamarosan az új közlekedésbiztonsági törvény részét képezi majd a javaslatuk. Az ügynökség javaslata szerint ugyanis a járdán azok a közlekedési járművek haladhatnak majd, amelyek sebessége nem haladja meg a 6 kilométer óránkénti sebességet. Tekintettel arra, hogy az elektromos trottinette-ek, rollerek és gördeszkák elérhetik az akár 20-30 kilométer óránkénti sebességet is, veszélybe sodorhatják a gyalogosokat, így nem a járdán, hanem a kerékpárúton a helyük.

Jasmina Milošević, a közlekedésbiztonsági ügynökség igazgatónője a Tanjug hírügynökség felkeresésére rámutatott arra, hogy azokat az időket éljük, amikor a technológiai fejlesztések egymást érik és egyre nagyobb számban jelennek meg elektromos járművek is az utcákon, ám nemcsak nálunk, hanem Európa- és világszerte is. Így szavai szerint az elektromost trottinette-ek miatt Franciaországban már másodszor módosítják az ezt a területet szabályozó törvényrendelkezést, mivel egyre több az ilyen jármű a gyalogjárdákon.

Szerbiában már elkezdték az új rendelkezés kidolgozását, amely várhatóan jövőre lép életbe.

A közlekedésbiztonsági ügynökség adatai szerint Európa területén a szabályozások különböző módon foglalkoznak ezzel az elektromos őrülettel. Hollandiában az elektromos trottinette-eknek kötelezően rendszámtáblájuk kell hogy legyen, és nem vezetheti azt 16 évnél fiatalabb személy. Kell hozzá jogosítvány, és a biztonsági bukósisak viselete kötelező azokon a robogókon, amelyek meghaladják a 25 kilométer óránkénti sebességet.

Belgiumban és Szlovéniában nem ennyire szigorúak, sőt, teljesen más szabályok vonatkoznak ezekre a járművekre. Ott a gyalogjárdán a helyük, és például Szlovéniában, ha az elektromos járművel kimerészkedik valaki az úttestre, akár 500 eurós büntetést is fizethet. Belgiumban sebességkorlátozással szabályozták ezeket a járműveket, így például a gyalogjárdán 6, 18 kilométer óránkénti sebesség felett pedig már a kerékpárúton a helyük. És ha nincs kerékpárút, az úttest jobb oldali vonalán haladhatnak.

Németországban is korlátozták a sebességet, az elektromos rollerek vezetői nem haladhatják meg a 20 kilométeres óránkénti sebességet, miközben csak a kerékpárúton közlekedhetnek.