2024. április 26., péntek

Szívhez szóló dalok estje

Megkezdődött az Újvidéki Zenei Nyár

Teli találat volt az Újvidéki Zenei Nyár rendezvényt szervező Újvidék Zenekedvelő Ifjúságának választása. A nyitó koncertet a Nikolajevska porta 1. alatti Középiskolai Diákotthon tűlevelűekben gazdag, tágas kertjében szervezte, és oda hívta a kiváló Divanhana etnoegyüttest, amely szombaton, 21 órakor kétórás színvonalas koncerttel szórakoztatta a székvárosi közönséget. Ahogy forrósodott a hangulat, egyesek beleélve magukat az ismert szerzemények ritmusába, dúdolgatták, a vége felé pedig tapssal vagy táncmozdulatokkal kísérték a szívhez szóló hol lassú, hol gyors dalokat.

Az újvidéki koncertet nemcsak a Bosznia-Hercegovinából származó polgárok élvezték, hanem a közönség többi része is dúdolgatta a legszebb sevdalinkákat, a balkáni népek hagyományos zenéjének modern átdolgozását, amelyben felismerhető a dzsessz-, a pop- és a klasszikus zene hatása is.

A boszniai tradicionális zene a Bosznia-Hercegovinában élő balkáni népek sokféle kultúrájából táplálkozik. A leghíresebbek és egyben legnagyobb hagyománya az úgynevezett sevdalinkának van, amelynek elnevezése az arab sevdah (magyarul: szevdáh) szóból ered, jelentése: szerelem. Egyes szakmabeliek véleménye szerint Bosznia-Hercegovina termelte ki Jugoszlávia popkultúrájának élvonalát, talán részben a sevdalinka, a jellegzetesen törökös hangszerelésű bosnyák szerelmi dal évszázados hagyományait követve.

Az Újvidéken koncertező Divanhana együttest a Szarajevói Zeneakadémia hallgatóinak egy csoportja 2009-ben alakította meg, közöttük volt Neven Tunjić és Nedžad Mušović. A zenekar első albuma, a Dert a németországi Fattoria Musica stúdiójában készült Vanja Muhović, valamint Walter Quintus, a world music egyik legismertebb producerének közreműködésével,  2011-ben jelent meg, majd 2013-ben a Bilješke iz Šestice c. albumuk látott napvilágot.

A 2015-ös Zukva c. albumukon Naida Čatić tehetséges szevdah énekesnő énekelt, majd több mint ötszáz koncertet tartottak, és jeles külföldi fesztiválokon népszerűsítették a különböző népcsoportokat összekötő szép, bosnyák szerelmi nótákat. Az együttes Suzan Kardeş népszerű török énekesnővel és színésznővel elkészítette a Kardeş nevű hanghordozót. Az újvidéki közönséget Šejla Grgić énekesnő hódította meg. A The 25th Annual Putnam County Spelling Bee musicalen dolgozott együtt a zenészekkel 2018 szeptemberében, s lett később a zenekar tagja.

Az Újvidéki Zenei Nyár rendezvény keretében, amelyet Újvidék város támogat, holnap, 21 órakor a JM Jazz Word Orchestra muzsikál a Duna-parti Zeppelin hajón. Együttesébe Luis Bonilla amerikai trombonista, zeneszerző, művészi vezető 14 ország 18 legjobb fiatal zenészét hívta meg. Ők szórakoztatják majd a székváros polgárait és a turistákat. A koncertre a belépés díjtalan.